Hjem FilmFilmLister 10 ganger Metallica ble perfekt brukt på skjermen

10 ganger Metallica ble perfekt brukt på skjermen

av Rune Fredstad

Metallica er et av historiens mest hardtslående band og de har for lengst inntatt sin plass i historiebøkene. Riktignok har det vært ett par høyst tvilsomme album, men spoler vi tilbake til glansdagene så var de det største man hadde innenfor trash-sjangeren. At de har blitt brukt i en og annen film er sånn sett ingen overraskelse for disse låtene kan heve enhver scene, men når har Metallica sine låter egentlig vært best brukt på skjermen?

Nedenfor har vi listet opp 10 eksempler hvor låtene er brukt til det perfekte samtidig som vi prøver å kåre en vinner. Noe som var i utgangspunktet alt annet enn lett, men så kom dagens vinner og alt bare falt på plass mens volumet ble skrudd opp, den scenen satt på repeat og undertegnede begynte å lure på når naboen krevde utkastelse.

10 – X-Men Apocalypse: The Four Horsemen

Når filmen bokstavelig talt har den samme tittelen som en låt fra Metallica så lå det i kortene at låta – The Four Horsemen – ville bli brukt og brukt ble den til gangs i en av filmens mer brutale scener. 

Apocalypse har allerede fått tre mutanter på sin side og mangler den siste for å skape sine egne The Four Horsemen (of the apocalypse) og legger ingenting imellom når nr 4 skal skapes. Scenen er uten tvil brutal og låta passer naturligvis perfekt inn. Bare så synd at resten av filmen er like metal som ei værmelding fra 1960-tallet….

Sjekk også ut:

The Cruel Intentions @ Vulkan Arena 2022 – Rocken er død? BULLSHIT!


9 – Jungle Cruise: Nothing Else Matters

Jeg skal ærlig innrømme at jeg sleit med hele filmen. Den hadde sine få – i alle fall to –  lyspunkter, men totalt sett fant jeg den til være en i overkant generisk, påtatt og kjedelig affære med en fullstendig mangel på kjemi mellom skuespillerne. 

Det musikalske høydepunktet kom når The Rock’s karakter forteller en alvorlig og tragisk historie om hvordan de innfødte ble slaktet ned for fote av spanske soldater for xxx antall år siden og Metallica sin Nothing Else Matters spilles og tar scenen gjennomslagskraft fra “slettes ikke verst” til “fullstendig hjerteskjærende”. 

Sjekk også ut:

Rammstein lot seg høre 18km unna konserten. Får vi dette i Norge også?8 – Any Given Sunday: Motorbreath

Enda en klassiker av ei låt brukt i en undervurdert film! Any Given Sunday er filmen som tok oss med på innsiden av NFL og viste oss en i overkant brutal verden hvor berømmelse, makt og penger gikk foran absolutt alt annet mens Al Pacino briljerte i hovedrollen.

Et stykke ut i filmen samles laget i garderoben for å feire til tonene av hip hop, men brått bytter noen over til Motorbreath og proklamerer at “Hetfield is god”. Det er slike små øyeblikk som hever en forbasket god film enda ett par hakk for alle som har vokst opp med Metallica.

Sjekk også ut:

Hardcore Superstar @ Vulkan Arena 2022 – Det var kvelden hvor det handlet om å leve!


7 – Zombieland: Double Tap: Master of Puppets

Hvorfor forandre på en vinnende formel? Den første Zombieland tok oss med storm og finnes også et annet sted på den her listen. Når oppfølgeren skulle settes sammen så ble flertallet av skuespillerne hentet tilbake, settingen var tilnærmet lik, regissøren var den samme og soundtracket var like rått. Resultatet? Double Tap gikk – som originalen – rett hjem hos publikummet. 

For alle som har sansen for Metallica så var det imidlertid introen som var filmens absolutte høydepunkt. Akkurat som den var i eneren som benyttet seg av For Whom The Bell Tolls. Denne gangen tok de i bruk Master of Puppets når filmens helter er på vei igjennom en åker mens de pløyer seg gjennom en horde med zombier. Master of Puppets og zombie- slakt? Hva er det å ikke like ved en slik kombinasjon?!

Sjekk også ut:

Malignant (2021) – James Wan vender tilbake til sine batshit crazy røtter!6 – Project X: Battery

Project X var – og fortsatt er – filmen som gikk under radaren hos så altfor mange, men fant sitt publikum et stykke utenfor mainstreamens verden og det med god grunn. Filmen tar for seg 3 ungdommer som ønsker intet mer enn her i verda enn å bli populære og holde tidenes fest. Det siste skal vise seg å gå greit når festen tar fullstendig av og det hele blir en herlig actionfylt komedie det er vanskelig å holde seg alvorlig under. 

I filmens kanskje mest utagerende scene så står de fleste hus og biler i brann takket være en gærning med flammekaster og hva er da mer naturlig enn å kjøre på med Metallica sin Battery? Selve åpningssporet på det klassiske albumet Master of Puppets som også har flere låter på denne listen.

Sjekk også ut:

Alice Cooper @ Oslo Spektrum 2022 – Skrekkens gledeshus stenger aldri!5 – Zombieland: For Whom The Bell Tolls

Man må bare sette pris på disse uventede super-hit’ene! For ut av det tomme intet kom Zombieland til udelt glede fra både publikummet OG anmelderne! Filmen blandet action, komedie, drama og et snev av zombie-horror på en perfekt måte og med et rollegalleri ut av en annen verden har den for lengst blitt en kultfavoritt.

En av filmens absolutt herligste scener i undertegnedes øyne selve introen hvor en røslig mengde zombier jakter for harde livet/døden på de levende mens blodet spruter og verda undergang er åpenbart nær. Hva er da bedre enn å spille Metallica sin For Whom The Bell Tolls på full guffe for å varsle verda undergang? Det var like enkelt som effektiv, frenetisk og rett ut blodig underholdene at selve introen har blitt en favoritt hos mange. 

Nå skader det naturligvis ikke at også resten av filmen er mer enn litt severdig med sin herlige friske vri på zombie-sjangeren, men det er introen som er filmens absolutte musikalske høydepunkt.

Sjekk også ut:

Lethal Weapon rangert fra verst til best4 – The Punisher s01e01 trailer: One

One vil for alltid stå seg som enda en av Metallica sine største låter og det med god grunn; låtas oppbygging er som en film, den fikk en udødelig musikkvideo og når den endelig tar av så skal man ha i overkant god kroppskontroll for å ikke dra frem luftgitaren og headbange som om man var ung (igjen).

The Punisher serien har for lengst blitt kjent for å være kanskje den beste Marvel-serien samtidig som den er også den absolutt mest brutale. At Netflix ga tommelen opp var i seg selv et aldri så lite mirakel og det lå muligens i kortene at det kom til å ryke når Marvel selv tok tilbake rettighetene. 

Men, vi fikk en serie verdt å se og kanskje viktigst av alt: traileren for sesong 1 er rett og slett til å bli målløs av! Ikke bare er traileren i seg selv som en liten actionfilm som setter en del blockbustere i skyggen, men hør på bruken av One! Skuddene er timet perfekt med trommeslagene og jeg har for lengst mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har sett den. 

Sjekk også ut:

Rednex – vi kårer de 10 beste, galeste og rett ut kokko låtene3 – Smallville s3e01: Frantic

Metallica-fansen har for det meste vært enige om at albumet St. Anger var noe ræl og de har muligens ikke helt feil. Mesteparten av albumet gir strengt tatt null mening og det som skulle være et steg tilbake til trash-dagene fislet ut i noe som sa veldig lite utover å bråke mye. Det tar imidlertid vekk det enkel faktum at St. Anger byr på et par smellråe låter og en av de er uten tvil Frantic.

Når Smallville tok for seg en klassiske tvisten helten-blir-slem-og-gjør-slemme-ting så gikk de all inn; settingen var et bankran hvor selveste supermann kommer kjøre inn på en motorsykkel til tonene av Frantic før han tar over hele bankranet i en herlig hektisk og stressa scene hvor Frantic passer så forbasket godt inn. 

Resten av episoden – og serien for den saks skyld – har aldri gitt mening hos undertegnede, men akkurat denne scenen – og unnskyld det håpløse ordspillet – rocket som et sant helvete!

Sjekk også ut:

Halloween – 20 dødråe musikkvideoer2 – Hesher: Battery

vi fant ikke selve klippet på youtube, men denne bør gi et godt nok inntrykk av hvor heavy filmen faktisk er!

Når Battery er blant Metallica sine absolutt råeste så ligger det i kortene at den brukes ved jevne mellomrom i filmens verden, men sjelden – om noen gang – har den vært brukt like godt som her. 

Hesher er indie-favoritten med Joseph Gordon-Levitt hvor han spiller en fyr som mister sin mor, må vokse opp med en far som kapitulerer mentalt grunnet sorgen og opplever så at en typisk metallskalle ringer på døren, krever å bo der, og ender opp med å få en bror han ikke ønsket seg, men absolutt trenger.

I tillegg til å være en forbasket god film så er Hesher filmen som skriker Metallica på alle mulige måter. Tittelen bruker seg av den samme fonten som Metallica. Soundtracket er blytungt. Og den inneholder intet mindre enn 5 låter fra Metallica!

Høydepunktet er – i undertegnedes ører og øyne – scenen med Battery hvor de to setter ut for å ta hevn på ei bølle. Nå skal jeg ikke spoile akkurat denne, men se den! bare se den!1 – Stranger Things s04e09: Master of Puppets

Det er en forskjell mellom å la seg begeistre av en film eller en tv-episode, og det å gå fullstendig i klikkmodus, men når denne scenen kom så sto jeg omtrent i sofaen og skreik ut i pur glede! 

Stranger Things har alltid ikke bare hedret 80-tallet om det så være seg trender, filmer eller musikk, men også brukt det aktivt for å fortelle sin egen historie. Rocken har hatt sine øyeblikk, men aldri så lysende sterkt som i denne scenen. 

Ca 48 minutter ut i episoden er seriens unge helter avhengige av å skape en avledningsmanøver og æren faller heldigvis på Eddie (red. anm: ingen premie for gjette hvor navnet er hentet i fra!) som drar med seg gitar, forsterker og høyttaler opp på et tak, og ripper livskiten ut av Master of Puppets mens monstrene flokker seg rundt han. Videre får vi noen minutter med intens veksling mellom reinspikka horrorscener fra de andre karakterene og låtas tekst tatt i betraktning så er det rett og slett den perfekte musikkvideoen. 

Jeg tviler ikke på at Metallica har fått greit betalt for at serien får bruke låta, men etter å ha  sett denne scenen utallige ganger hadde det ikke vært helt feil om de betalte tilbake hver eneste dollar og så kjøpte rettighetene for å bruke dette som en ny offisiell musikkvideo for Master of Puppets; hele scenen er faktisk fordømt rå!

Støtt oss
Annonser er vår eneste inntekstkilde. Klikk på de hvis du liker de. Følg oss på Facebook og Instagram

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy