Hjem FilmFilmanmeldelser 2 Fast 2 Furious (2003) – Et glemt kapittel i en serie med bedre dager i vente

2 Fast 2 Furious (2003) – Et glemt kapittel i en serie med bedre dager i vente

av Ole-Kristian Solberg

Vi er en måned nærmere utgivelsen av Fast X, det siste innslaget i den evigvarende actionserien Fast & Furious. Det er derfor på tide med et nytt tilbakeblikk til en av seriens tidligere utgivelser, 2 Fast 2 Furious fra 2003. 

Filmen flytter spenningen fra solfylte Los Angeles til solfylte Miami. Her finner vi Brian O’Conner (Paul Walker) på rømmen etter hendelsene fra den forrige filmen. Han er blitt en sentral aktør i gateracing miljøet i Miami, noe som blir bevist gjennom en åpningsscene oversvømmende av hestekrefter men fraværende logikk eller generell forståelse for fysikk. 

Etter åpningsscenen blir Brian arrestert av politiet, og han blir rekruttert gjennom frivillig tvang til å infiltrere mafiabossen Carter Verone (Cole Hauser) sin gjeng. Brian tar med seg sin tidligere barndomsvenn Roman Pearce (Tyrese Gibson) på laget. Sammen med Monica Fuentes (Eva Mendes), en agent som allerede jobber undercover, skal de klare å ta Verone ned og redde dagen. 

Det er for det meste det vi får av handling. Handlingen blir selvfølgelig litt tynn, men det kan virke som at det er litt bevisst. Manuset fra Michael Brandt & Derek Haas (duoen som senere ble sentrale i Chicago-universet) forsøker å skape en slags avslappet action stemning som kan minne litt om en episode av Miami Vice. Vi får en handling, men det er viktigere at karakterene har en tilbakelent holdning til alt som skjer. Selv i filmens mer seriøse scener klarer man ikke helt å presentere alvoret karakterene står ovenfor. 

Det er mye i filmen som ikke helt gir mening. Mange av stuntene blir litt vel tåpelige, som sant nok er en litt urettferdig kritikk gitt retningen serien tar i senere filmer. Forskjellen her er at regissør John Singleton forsøker å skape en realistisk versjon av verden. En verden som skal forholde seg til fysikkens strenge retningslinjer. Da blir noen av stuntene litt vel overdrevne. De passer derimot ganske bra med denne følelsen av at vi ser på en forlenget episode av en TV-serie fremfor en spillefilm. 

Kritikken til side så er det noe her som er verdt å redde. Tej (Ludacris), Brians mekaniker venn, vandrer gjennom filmen med en “effortless cool” som gir scenene litt sjarm og karisma. Gibsons Tyrese blir en litt vel komisk karakter, men han har noen gode øyeblikk. Både Tyrese og Tej får mer ut av karakterene sine i de kommende filmene. Stemningen i filmen er også noe av det beste med den. Selv om det føles som en litt for lang episode av en TV-serie, så er det en TV-serie man kan bli underholdt av. 

Spørsmålet studioet bak filmene spurte seg var nok hvorvidt Walkers O’Conner virkelig var kjernen i den første filmen. Gitt at man valgte å følge hans reise etter hendelsene i The Fast and the Furious så kan det jo virke som at det var tanken. At publikum ønsket mer av Brian O’Conner på tur. Filmen fikk et større budsjett og en større utgivelse, men resultatet ble nok ikke helt det studioet hadde håpet på. Det er nok grunnen til at man så en ganske dramatisk dreining i den neste filmen. 

Dommen

2 Fast 2 Furious fortsetter Brian O’Conners reise inn i gateracing miljøet og tar ham tilbake til livet som en politibetjent. Sluttresultatet blir ikke like engasjerende eller minneverdig som man skulle ønsket. Den er relativt kompetent i de mer tekniske aspektene, men føles mer som en episode fra en litt middelmådig TV-serie enn oppfølgeren til en actionfilm. Dette er neppe noens favorittinnslag i en filmserie som venter spent på sin tiende utgivelse. Man kan trygt se den for å få litt underholdning, men det er mer moro i vente. 

LES MER OM:

Karakter: 3 av 6

Tilgjengelig på: Viaplay

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy