Black Raven @ Båstad Rockabillyshow 2019: en kveld for historiebøkene!

by Rune Fredstad
black raven

Rundt omkring i vårt vidstrakte land sydet det i kulturlivet. Fra de største scenene i de største byene til de minste scenene langt der ute på bygdelandet.  Ildsjelene vartet opp med det ene fantastiske arrangementet etter det andre og publikumet lot seg aldri be to ganger. 2019 var også året hvor noe lettere surrealistisk skulle ta sted der ute i de dypeste skogene i Indre Østfold når Black Raven plutselig sto på plakaten!

En lokal entreprenør innenfor faget “kultur” – Ole Halvor Fossum – innså at Båstad ville være det perfekte stedet for en egen rockabilly-festival og selv om ideen i  seg selv vitnet litt mer om en episode av The Twilight Zone så skulle det vise seg å være langt mer enn et luftslott. For på scenen skulle ingen ringere enn Black Raven stå sammen med Trouble Boys. 

Det har seg nemlig slik at det er få som snakker om sjangeren rockabilly i dagens samfunn uten å nevne Black Raven som ikke bare figurerer på de fleste sjangerfans’ spotifylister, men også har fått rykte på seg for å være noe av det bedre og mer underholdende man kan plassere på en scene i dag. 

Med turneplaner som tar de verda rundt på de største scenene og de største festivalene så virket det ganske så fjernt å få de til et lite samfunnshus i Båstad, men når det først skjedde så brukte de ikke mange sekundene på vise til gangs at de ikke kunne ha brydd seg mindre om størrelsen på lokalet; dette ble kvelden hvor vaskeekte verdensstjerner beviste så til gangs hvorfor de er et av sjangerens hotteste band nå om dagen. 

Undertegnede fotograferte kvelden for noen andre og var således litt slepphendt med å ta notater, men dette var også en av de kveldene hvor slikt var underordnet for det var en kveld det ble umulig å glemme.

Et lokale stappet til randen med festklare publikummere var nemlig mer enn klare for fest og der hvor man normalt snakker om at det er bandet som gir publikummet opplevelsen så mistenker jeg at bandet denne kvelden følte at det var publikummet som ga de opplevelsen. 

Med låter som Red Light (Spells danger), Another Sunday Morning, Ships Without A Harbor og Don’t Lock Back på et repertoar toppet av klassikeren Chrome Heart runget allsangen langt utenfor veggene. Innenfor svingtes øl-glassene i takt med dansen og bandets hyperenergiske sceneopptreden kombinert med deres uovertrufne evne til å samhandle med publikummet resulterte i en stemning som best kan beskrives som en feiring av livet og musikken. Dette ble virkelig kvelden hvor hverdagens bekymrer ble lagt til side og livsgleden ble sluppet løs til tonene av udødelige rockabillylåter servert av et av sjangerens største band. 

Når de gikk av scenen så var det et slitent, men lettere ekstatisk publikum som slepte sine skrotter ut av dørene. Selv vandret jeg litt rundt i påvente av taxien og allerede da snakket mange om at de ikke kunne tro at de hadde fått opplevd Black Raven i Båstad. I de påfølgende dagene oppsto det nærmest et folkekrav om at Båstad Rockabillyshow ikke bare måtte skje igjen, men at de på et eller annet tidspunkt måtte få tilbake Black Raven. Selv krysser jeg fingrene for at det en dag skjer for dette var ikke bare akkurat den galskapen som trengs en gang i blandt, men også det perfekte eksempel på at det finnes kulturentreprenører som gjør alt i sin makt for å skape unike opplevelser som setter landets mer grisgrendte strøk på kulturkartet.

Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven
Black Raven

Sjekk også ut

Vdr din adblock'er

Annonser er det som gjør at vi ikke legger Kulturblekka bak en betalingsmur. Så skru gjerne av din ad-block'er og støtt oss :)