Hjem Anbefalt Coverduellen – Black Betty

Coverduellen – Black Betty

av Ole-Kristian Solberg

Historien bak sangen Black Betty er lang og ganske fascinerende. Sangen begynte sitt liv som en folkesang helt tilbake på 1930-tallet. Siden den gang har utallige artister spilt inn forskjellige versjoner av låta. Spørsmålet man sitter igjen med er: hvilken versjon er best? Nedenfor har vi samlet noen av utgavene for å gi en innsikt i hvilken versjon som er best.

Originalen 

Gitt opphavet til sangen som en slags folkesang kan det være vanskelig å vite hvem som faktisk har originalen til låta. De fleste anerkjenner en innspillingen av artisten Lead Belly som den originale tolkningen av sangen Black Betty. Dette til tross for at man har tidligere versjoner av dette, blant annet av James “Iron Head” Baker i 1933. 

Lead Belly hadde flere versjoner av låta, men det er denne acapella versjonen som er mest kjent. Den etablerte den rytmiske tonen til Black Betty samtidig som den kaprer opphavet til sangen.

Utfordreren – Manfred Mann

Manfred Mann står bak flere versjoner av låta. I 1968 utgav han en låt kalt Big Betty som kaprer mye av melodien og teksten til Lead Belly. Mann gir låta en litt mer utvidet tekst, men ivaretar mesteparten av det som eksisterte på originalen. Musikalsk utfyller man den typiske rytmen med synth og en mer rocka følelse. 

Utfordreren – Manfred Mann’s Earth Band

Manfred Mann spilte inn i en ny versjon av låta i 1971 som en del av Manfred Mann’s Earth Band. Innspillingen bygger videre på versjonen til Manfred Mann, men gir det hele en litt mer nedstrippet rocka følelse. Noe av synthen fra den tidligere innspillingen blir borte, og utfylt av mer gitar. 

Utfordreren – Ram Jam

På 1970-tallet kom bandet Ram Jam med den mest kjente tolkningen av Black Betty. Bandet gir låta en mer utfylt tekst, et catchy gitar riff, og en tyngre tone enn tidligere innspillinger. Låta ivaretar mye av den samme rytmen man hører i Lead Belly sin versjon, men pakker det inn med rock’n’roll.

Utfordreren – Nick Cave & The Bad Seeds

I 1986 kom Nick Cave & The Bad Seeds med sin versjon. De gikk tilbake til Lead Belly sin innspilling fra 1930-tallet, og beholdt acapella versjonen. Cave utvidet litt på teksten, og bygde videre på det musikalske bildet innenfor rammene til acapella. 

Utfordreren – Tom Jones 

Den legendariske sangeren Tom Jones ga ut sin versjon av Black Betty i 2002. Låta begynner med en hyllest til Lead Belly. Man hører fra teksten og melodien at Jones forsøker å kombinere deler av versjonene til Lead Belly og Ram Jam.

Utfordreren – Spiderbait

Tidlig på 2000-tallet kom rockerne i Spiderbait med sin versjon av Black Betty. De ga låta en tyngre rocka følelse enn Ram Jam, samtidig som de utvidet det musikalske bildet med elementer fra country og americana.

Utfordreren – Caravan Place

I 2017 kom det en versjon av Black Betty fra Caravan Place. Gruppa flytter det fra rock til elektronika-sjangeren. Melodien og teksten forblir stort sett det samme, men det hele får en mer dansbar musikalsk følelse enn det man eksempelvis får fra Ram Jam sin tolkning.

Følg Kulturblekka på Facebook

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy