Hjem MusikkMusikk Lister Coverduellen – Running Up That Hill

Coverduellen – Running Up That Hill

av Ole-Kristian Solberg

Sangen Running Up That Hill ble utgitt som singel som en del av albumet Hounds of Love i 1985. Den ble skrevet av Kate Bush og er en av hennes største, mest anerkjente sanger. Ved siden av Bush er det flere andre som har gjort sangen til sin egen gjennom forskjellige coverversjoner. I denne artikkelen skal vi ta en titt på Bush sin original versjon samt de mest kjente coverversjonene for å se hvordan de klarer seg.

Originalen

Originalen, skrevet og fremført av Kate Bush, ble utgitt i 1985. Dette er noe som er ganske åpenbart fra det musikalske bildet vi blir presentert for i sangens åpningsseksjon. Det er mye synth, trommemaskin, og en generell dansbar vibe gjennom det hele. Alvoret i teksten blir litt borte i det musikalske bildet som Bush presenterer. Det kan sånn sett være noe av poenget. At Bush forsøker å skape en kontrast mellom den noe dystre teksten og den mer popinspirerte melodien. Når det er sagt så er ikke dette en glad sang selv i Bush sine hender. Det er en følelse av alvor gjennom det hele, som spesielt kommer frem i de instrumentale seksjonene mot slutten. 

Utforderen – Placebo

Placebo inkluderte sin coverversjon av Running Up That Hill på albumet Sleeping with Ghosts i 2003. Fra åpningen hører man at Placebo har valgt en mye mer melankolsk retning for versjonen sin. Sangen har et lavere tempo, mye av synthen er erstattet av piano, og trommemaskinen har blitt mer redusert. Det som er igjen virker mer dystert; noe som passer teksten mye bedre. Det er en versjon som står ut som noe eget og unikt, fremfor et cover som bare kopierer det som gjorde originalen kjent. Hvorvidt man foretrekker Bush sin variant eller Placebo sin versjon vil nok avhenge av subjektive preferanser. Man får noe unikt fra begge sangene. 

Utforderen – Meg Myers

Meg Myers kom med sin versjon av Running Up That Hill i 2019. Det er noen likheter mellom Bush og Myers sine versjoner, men de har samtidig en unik følelse. Myers virker å ha gått vekk fra trommemaskinen, og har vanlige trommer som gir rytmen en litt annen dybde. Det er en del synth i Myers sin versjon også, men hun har lagt til elementer som gir den en litt annen følelse. Myers sin stemme gir også sangen et litt tyngere nivå. Sånn sett så havner Myers litt mellom Bush sin originalversjon og Placebo sin coverversjon. Hun får frem dramatikken i teksten samtidig som hun bevarer litt av den 80-talls inspirerte følelsen i melodien.

Følg Kulturblekka på Facebook

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy