Hjem Film Dune (2021) – Ett Nytt Håp for sci-fi

Dune (2021) – Ett Nytt Håp for sci-fi

av A.R. Yngve

Star Wars-filmene, for alle sine gode sider, har et problem: De voksne fansen. Disse ser ut til å tro at filmene i første hånd retter seg til dem, hvilket jeg mener er helt feil. Målgruppen for Star Wars er barn og tenåringer, og det er ikke noe galt med det. Men hvis du vil se romopera som faktisk er ment for voksne fans av sci-fi, bør du absolutt se Denis Villeneuves Dune (2021).

La meg forklare hvor jeg «kommer fra» når jeg anmelder denne filmen. Dune og jeg har en fortid (og jeg trenger i tillegg å etablere «cred» hos Dune-fansen, som er mange og like fanatiske som tilhengerne av Muad’Dib).

Mange år før jeg leste Frank Herberts roman Dune, så jeg David Lynchs ambisiøse men feilslåtte filmversjon fra 1984. Den prøvde å presse hele handlingen i romanen inn i en to timer lang film, og resultatet ble et rot. Likte den ikke.

Men jeg la merke til hvor mange troper og halvfordøyde ideer fra romanen Dune som allerede hadde blitt lånt av Star Wars-filmene – som for eksempel en tørr ørkenplanet, et galaktisk imperium styrt av en keiser, en familie som er «utvalgt» til å styre skjebnen til en hel galakse, og «kosmisk» mystikk fra hippietiden.

Mange år senere leste jeg endelig romanen Dune fra 1965, og da forsto jeg hvorfor den hadde en så lojal tilhengerskare: det er en usedvanlig velskrevet romopera.

For det meste holder seg Denis Villeneuves film tro mot kildematerialet – selv om den kun inneholder første del av en trilogi eller serie, så den endelige dommen får vente.

Fordi denne filmen følger romanen så tett, er den ikke en typisk romopera – og det er heller ikke hovedpersonen. Frank Herbert skapte i Dune (og flere oppfølgere) en unik verden med sine egne samfunn, komplekse karakterer – og en handling som inkluderte økologi, antropologi, politikk, religion og mystikk. Der finnes også mange referanser til arabisk og islamsk kultur.

Paul Atreides (Timothée Chalamet) er ikke en enkel «helt» – han er mer en tragisk skikkelse, drevet av en skjebne han ikke har valgt og sliter med å kontrollere. Romanen er spekket med forvarsel som antyder at Paul må akseptere sin skjebne i stedet for å mestre den. Noen av disse mørke forvarsel sniker seg inn i filmen.

Og: den makt som Paul etterhvert får vil forandre ham, og ikke på en hyggelig måte. Det gjenstår å se om filmstudioet lar regissøren vise Paul Atreides’ endelige skjebne i en oppfølger.

Eksotiske droger spiller en sentral rolle i fortellingen (ikke overraskende var Dune en stor hit i hippietiden) – og det er der den vandrer fra Science Fiction til noe som mer ligner på Fantasy. Filmen er rett tydelig med å vise hvordan ørkenplaneten Arrakis gjør hovedpersonen… steina.

Siden dette er romopera, er den begrenset av samme sjangerkonvensjoner som Star Wars. Hvis Dune finner sted i et galaktisk imperium, hvorfor virker dette imperiet så smått? Hvordan kan så få karakterer kontrollere skjebnen til en hel galakse? Hvorfor kjemper de med middelaldervåpen i en fjern fremtid? Hvorfor er ikke kvinnene mer frigjorte i fremtiden? Hvordan styrer forresten en keiser en galakse?

Likevel, til tross for alle disse spørsmålene, fungerer og fenger det hele. Skuespillerne gjør det godt, og blir til tider overskygget av ørkenplaneten som de prøver å kontrollere. For en gammel science fiction-nerd som meg er dette helt normalt – ofte er det akkurat den imaginære verden som forfatteren bygger som er den egentlige hovedkarakteren. Dette er åpenbart en film av og for folk som virkelig elsker science fiction, og som tar genren på alvor.

Det jeg beundrer aller mest med Villeneuves Dune er oppmerksomheten på landskap, detaljer og stil. Han lykkes virkelig med å skape en annen verden. (Bortsett fra en detalj: Til tross for ørkenens hette, svetter menneskenes ansikter forunderlig lite når de er utendørs.)

Du trenger ikke lese boken Dune for å forstå filmen. Den bør oppleves på en stor skjerm for å formidle den overveldende størrelsen på ørkenlandskapet og monstrene, som ofte får menneskene til å virke små.

Gleder meg til del 2…

Følg Film og Serieuniverset – Norges største gruppe for filmentusiaster på Facebook.

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy