Hjem BøkerBokanmeldelser EVNA, Bok 3 i Ravneringene-trilogien – En fengslende opplevelse med en original visjon

EVNA, Bok 3 i Ravneringene-trilogien – En fengslende opplevelse med en original visjon

av A.R. Yngve

Jeg leste den originale norske utgaven av bok 1 og 2 i denne serien. Jeg ble grundig hekta, og måtte lese den 3. og avsluttende boken. Det er ikke en liten prestasjon fordi det er ikke mye moderne fantasy jeg liker. (Dere kan lese omtalen av bok 1: Odinsbarn og bok 2: Råta på Kulturblekka)

Evna er på ingen måte en «frittstående» roman. Den eneste riktige måten å lese den på er som siste del av den episke fantasy-fortellingen om Hirka, en tenåringsjente som blir en kvinne i sin søken etter å overleve og mestre en merkelig og ofte fiendtlig verden.

Den raske skrivestilen, den rike verdensbyggingen og de komplekse karakteriseringene er fortsatt like gode som i de tidligere bøkene. Faktisk blir «nyansene av grå» i karakterene enda mer subtile. Som forfatter setter jeg stor pris på hvordan Siri Pettersen ikke nøyer seg med “flate” karakterer eller endimensjonalt onde skurker.

For eksempel: En fin vri blant mange er når en spesielt ekkel skurk viser seg å ikke være drevet av hat eller maktbegjær, men snarere av en lidenskapelig, byråkratisk fiksering på «orden».

Men hvis du vil ha brennende lidenskap, utbrudd av magisk kraft, episke kamper, oppgjør med skjebnen, merkelige verdener og store omveltninger, så leverer Evna i bøtter og spann. Jeg skal ikke ødelegge slutten, men jeg tror den burde tilfredsstille de fleste lesere.

Det elementet i handlingen som kalles ”Evna”, som på en måte er denne trilogiens ekvivalent til “The Force” i Star Wars, var den delen jeg syntes var vanskeligst å forstå. Så jeg fokuserte på å finne ut hvor godt den ble brukt og skildret som en del av fortellingen.

Handlingen fokuserer mer intenst på Evna i denne boken, og hvordan den kan brukes som en kraft for forandring. Her dukker det opp et åpenlyst budskap: selv i en fantasy-setting kan man bare ikke unnslippe politikk.

Evna er makt, men Hirka kan ikke få den til å forsvinne som Tolkiens berømte ringer – og folk vil ha den makten for å føle seg levende og fri – så den kraften må kanaliseres. Det er der Hirka forandrer seg fra å bare være noen som får makt, til en kvinne med en politisk visjon – og visjoner er viktige for mennesker, på godt og vondt.

Det er bare riktig å nevne at det er mer sex og voksent innhold i den tredje delen av trilogien, men det meste er bare underforstått. Igjen, forfatteren vet når hun skal være subtil.

Se her – jeg trenger ikke å overbevise dere om å lese Evna. Jeg trenger bare å overbevise dere om å begynne på den første boken i trilogien, så kommer resten av seg selv. La meg bare si at jeg på det varmeste anbefaler trilogien som helhet, for både tenåringer og voksne lesere av alle slag. Ravneringene-trilogien er en fengslende opplevelse med en egen original visjon, selvsikkert skrevet og veldig underholdende.

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy