Hjem Film Eyes Wide Shut (1999) – Kubricks siste mesterverk.

Eyes Wide Shut (1999) – Kubricks siste mesterverk.

av Øyvind Sundstrøm

Den amerikanske filmregissøren Stanley Kubrick (1928 – 1999) er en av filmhistoriens mest kjente regissører og et navn som de fleste filmfans har et forhold til. Han har gitt oss klassikere som bla. 2001:A Space Odyssey (1968), A Clockwork Orange (1971), Barry Lyndon (1975) og The Shining (1980), for å nevne noen. Kubrick var ikke kjent for å være en veldig produktiv regissør, han fullførte bare 13 langfilmer i perioden 1953 til 1999, men samtidig var Kubrick en perfeksjonist som brukte mye tid på hver film. Han kontrollerte alle aspekter ved filmene sine, og arbeidet hardt for å gjøre filmene så perfekte som overhodet mulig. De fleste av Kubricks filmer er adaptasjoner av litterære verker, dvs. romaner eller noveller, hvorav de fleste er blitt klassiske filmer i den vestlige filmkanon. Kubricks filmer er bla. kjent for sin fremragende kinematografi, mesterlig bruk av musikk, realisme og mørk humor.

Eyes Wide Shut er basert på langnovellen Traumnovelle (1926) av den østerrikske forfatteren Arthur Schnitzler (1862 – 1931), som tilhørte den såkalte dekadense-litteratur-bevegelsen på slutten av 1800-tallet. Selve plottet har ikke endret seg nevneverdig i filmen, men konteksten er endret og teksten modernisert. I filmen følger vi ekteparet Bill og Alice Harford rundt juletider I New York. Bill er lege, og etter en fest hos den velstående pasienten Victor Ziegler (spilt av Sydney Pollack), vikler ekteparet seg inn i erotiske fantasier som blir mer reelle enn noen av de er komfortable med. Spesielt Tom Cruise sin karakter blir fanget og dratt ned i et seksuelt ormehull som han har vansker med å trekke seg ut av. De kvinnelige karakterene hjemsøkes også av seksuelle fantasier og sjalusi, men forholder seg til dem på en annen måte. Der mennene aktivt oppsøker situasjoner som potensielt kan føre til utroskap, holder kvinnene begjæret mer hemmelig, men det avsløres f. eks i ruspåvirket tilstand eller i krisesituasjoner. Samfunnet rundt setter grenser for seksuelle følelser og begjær.

Eyes Wide Shut er ikke bare kjent for å være Kubricks siste film. Den er også kjent for å ha Tom Cruise og Nicole Kidman i hovedrollene som ekteparet Alice og Bill Harford, begge var på denne tida gift i det virkelige liv. Filmen står dessuten i Guinness rekordbok for å være den lengste filminnspillingen uten opphold noensinne. Filmen ble spilt inn over en periode på 46 uker uten stans i 1997 og 1998. Som de fleste andre Kubrick-filmer, fikk ikke filmen spesielt gode kritikker da den kom. Det har vært en tendens til at filmene hans har blitt mer ansett over tid, det er derfor en god anledning til å se Eyes Wide Shut på nytt.

Teknisk sett er det ingenting å utsette på Eyes Wide Shut. Kinematografien er like god her som den har vært siden 2001 i 1968. Bilder og kameraføring er i typisk Kubrick-stil, dvs. mange av bildene kunne ha vært kunstverk i seg selv, og kamera beveger seg på en kalkulert og presis måte. Filmen er mesterlig redigert og har et tempo som passer utmerket til filmens mystiske, nesten film-noir aktige, stemning. Filmen har en drømmeaktig struktur og tempo, som gjenspeiler filmens forhold til originalteksten. Filmen er forøvrig full av symboler og metaforer, og den domineres av fargene blå og rød.

Eyes Wide Shut har dessuten veldige gode set-design med mange vellagde detaljer. Kubricks stil gjør at filmen, til tross for tematikken, ikke oppleves som erotisk på noen måte, seksualitet oppleves heller som noe distansert og upersonlig. I en viss kontrast til filmens nesten kalde, formmessige perfeksjon står skuespillerprestasjonene. Skuespillerne framstiller karakterene både nyansert og underspilt og med mye subtekst. Men skuespillerprestasjonene i filmen er ikke kalde eller innadvendte på noen måte. Bak den småborgerlige, ytre perfeksjonen ligger det undertrykte seksuelle følelser som åpenbarer seg i karakterene. Skuespill og form utfyller derfor hverandre på en god måte.

Som i flere andre Kubrick-filmer er også bruken av musikk i Eyes Wide Shut verdt å nevne. Kubrick tar som i sine tidligere filmer i bruk klassisk musikk fra kjente komponister som Mozart, Shostakovich, Liszt og Ligeti. Originalmusikken er skrevet av Jocelyn Pook. Musikken bidrar ikke bare til filmens ytre stemning, men er også med på å beskrive karakterenes indre følelser. Et eksempel på dette er Ligetis Musica ricercata nr. 2 som dukker opp flere ganger i filmen.

Eyes Wide Shut framstiller kjønnsrollene og samfunnets forhold til seksualitet på en fremragende måte. Filmen kan ses som en kritikk av disse kjønnsrollene og hvordan seksualitet og begjær styres av kjønn, penger og status. Selv om det kanskje ikke er Kubricks beste film, så er den et mesterverk som er vel verdt å se, mer enn èn gang.

Eyes Wide Shut vises med jevne mellomrom på Cinemateket i Oslo og i skrivende stund vil første mulighet til å se den være nå i perioden 17 – 21 desember.

Legg igjen en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy