Halloween 2021: Topp 20 musikkvideoer

by Rune Fredstad

Halloween er dagen hvor alt er lov og man kan la dressen henge til fordel for kostymer man mot normalt ikke ville ha vist seg i. Slikt legger alltid grunnlaget for en god fest og vi har i den forbindelse satt sammen ei liste med 20 musikkvideoer og låter som i våre øyne og ører passer perfekt for høstens store festkveld.

Savner du noen av dine favoritter? Bruk kommentarfeltet nedenfor og vi tar de med i vurderingen når vi skal sette sammen neste års Halloween-liste.

20 – The Rocky Horror Picture Show – Sweet Transvestite

De lærde vil nok strides om det meste ved denne filmen så vel som musikken, men at den er et fast Halloween-innslag for mange er hevet over enhver tvil. Med Tim Curry i hovedrollen er filmen en eneste lang seksuell frigjøringskamp hvor crossdressing, aliens, kostymer, Frankensteins monster, levende døde bikere og annen galskap kommer sammen til en musikalsk orgie uten sidestykke hvor det er vanskelig å ikke synge med av full hals. På Halloween er alt lov er det ikke?

19 – Alice Cooper – Hey Stoopid

Alice Cooper er shockrockens ubestridte gudfar og har mer enn nok Halloween-verdige låter til å fylle hele denne listen. Hey Stoopid ble valgt ut av alle de gale årsakene; våre helter blir tatt med inn i en drømmeverden/et mareritt hvor de kjører berg&dalbane på en glidelås mens damas kjole gradvis sprettes opp. Det er lettkledde damer i lakk og lær, det er blottlagte hjerter, pistoler og kuler, og naturligvis hodeskaller. Politisk korrekt etter dagens standard? Så langt derifra. Nostalgisk og underholdende på en uskyldig måte? Så absolutt!

18 – Evanescence – Going Under

Evanescence hadde for lengst tatt sjangeren så vel som verda med storm. Det var aldri direkte lysbetont, men alltid svinbra levert. Når de kom ut med Going Under ble det ikke lenger holdt igjen. Teksten treffer både det ene og det andre mens videoen introduserer oss for Amy Lee som gotisk vampyrvokalist foran et publikum bestående demoner og ghouls. Det hele begynner alt annet enn rolig og eskalerer opp til konsert det nærmest er synd bare eksisterer på film.

17 – Ghost – Dance Macabre

Når videoen åpner med ordene «Welcome To Transilvania» hersker det ingen tvil om hva Ghost er ute etter. Dance Macabre er tvers igjennom et Halloween-anthem. Vår helter blir invitert med inn på et fest som kan minne om en gotisk utgave av Eyes Wide Shut festene, men til forskjell fra akkurat den filmen så forandrer Ghost sin fest seg til noe helt annet enn en sexorgie. Her er det demoniske og vampyriske damer om hverandre og alle får seg naturligvis en Halloween-drink. Låta er typisk Ghost og passer like godt inn på ei spilleliste på spotify som youtube når Halloween først skal feires.

16 – Lordi – Hard Rock Halleluja

Det var låta de vant MGP med og sendte Lordi rett hjem hos de fleste. Deres blanding av horrorrock og allsangvennlighet på grensen til pop gjorde signaturlåta Hard Rock Halleluja til en landeplage som fortsatt blir dratt frem nå ørten år etter. Videoen byr på det meste. Demoner som rocker fletta så vel som menneskeligheten av publikumet? Monstrøse artister? Riff og flaut fengende tekster? Hard Rock Halleluja er en av Halloweens største temalåter og undertegnede kan ikke huske en eneste Halloween uten at denne har blitt spilt på tinitusfremkallende nivå.

15 – Bring Me The Horizon – DiE4u

Bring Me The Horizon har gjennomgått en musikalsk forvandling mange av fansen finner fullstendig motbydelig. Fra å være metalcore så har de blitt mer og mer pop med innslag av metal(core) og alt annet de føler for akkurat der og da. Akkurat den utviklingen skal vi ikke starte en diskusjon på akkurat nå, men Halloween er gjerne forbundet med fest og det skal vanskelig la seg gjøre å sitte rolig når de spiller DiE4u. Videoen byr på kaskader med blod og vampyrer slik det gjerne skal være på Halloween så hvorfor ikke slutte å leve i fortiden og la seg underholde av bandets noe mer lekne stil?

14 – Rammstein – Mein Teil

Om det har vært innafor så langt på denne listen så er vi godt vei uttafor når vi går over på Rammstein og deres Mein Teil. For hvor mye dævelskap kan man egentlig by på i en og samme video? Ganske så mye skal det vise seg. Till får en blowjob av en engel han bokstavelig talt spiser fjærene av før han tar livet av henne. Hele bandet krabber rundt på gata iført hundebånd anført av en av deres egne i drag. Joda, Rammstein var muligens enda ikke på sitt mest kontroversielle, men Mein Teil vil for alltid stå seg som et høydepunkt.

13 – Marilyn Manson – Sweet Dreams

Der hvor Rammstein har pushet grenser og faktisk hatt en stemme har Marilyn Manson gått for reinspikka horror i et forsøk å å skremmende fanden til å bli kristen av seg. Hans cover av Sweet Dreams er et gjennomført mareritt hvor ingenting er overlatt til tilfeldighetene og videoen syder over detaljer som varierer fra «seriøst forstyrra» til «vurdert innleggelse?».

12 – Papa Roach – Hollywood Whore

Det ligger i tittelen at dette ikke er for de sarteste av sjeler. På scenen står Papa Roach, foran de ei dame (eller deres egen Hollywood Whore om du vil) og fra der bærer det fort utenfor hun. Skinnet sprekker opp, blodet spruter og til slutt eksploderer det hele. Poenget i sangen er uten tvil visualisert til det fulle og man kan ikke annet gjøre enn å savne denne siden ved bandet.

11 – Rob Zombie – Dragula

Gudene skal vite hvor mange ganger jeg har sett igjennom videoen og spilt igjennom låta. Rob Zombie flesker til med en Halloweenlåt like spinnvill som denne dagens konsept faktisk er. Hot Rods, rock, djevler og ghouls i fri dressur. Ei låt som inviterer til allsang og naboklager. Zombie har mye bra å velge i, men Dragula vil for alltid – for undertegnede – stå seg som høydepunktet hva fest-horror-rock angår.

10 – Rammstein – Sonne

Hvis man først skal ødelegge et eventyr så er jo dette en grei måte å gjøre det på. Rammstein gjør sin egen vri på Snøhvit og de syv dvergene der hennes uskyld byttes ut med sniffing av gull så vel som inntak rett i blodåra, spanking av dvergene og en generell seksualisering av det hele. Joda, Snøhvit som ei sexbombe har nok blitt gjort før, men da i filmer man kanskje ikke snakker så høyt om. Med Rammstein som historiefortellere er det bare å lene seg tilbake og bevitne noe så gjennomført surrealistisk at man kan begynne å lure på hvor de egentlig var rent mentalt når de spilte inn denne videoen.

9 – In This Moment – Adrenalize

Det skader naturligvis ikke at In This Moment er et forbaska bra band med en av bransjens råeste vokalister i front. I Adrenalize inntar Maria Brink rollen som dominatrix-sjukepleierske omgitt av personer med en klar agenda og det hele er satt til omgivelser som ville ha vært perfekte for enhver Halloween-fest.

8 – Marilyn Manson – The Beautiful People

Det er muligens noe feigt og fantasiløst å gi en artist flere plasser på ei liste som denne, men Manson er et like naturlig innslag på ei Halloween-liste som Rammstein. The Beautiful People vil for alltid stå seg som et høydepunkt i hans smått episke låtkatalog og i videoen er han på sitt sedvanlig kreative. Vel, sitt mest kreative hva forstyrret skrekk angår.

7 – Michael Jackson – Thriller

Halloween-låta/videoen over alle? Michael Jackson var på det mange vil se på som høyden av karrieren sin og videoene var ofte kortfilmer fremfor musikkvideoer. Thriller var intet unntak der den klokker inn på ca 13 minutter. Dette er vel streng tatt den videoen ingen trenger å skrive eller lese noe om siden det er pensum for de fleste når man vokser opp. På en annen side; noen ting dør aldri og dette er definitivt en av de.

6 – Nine Inch Nails – Closer

Steam Punk, S&M, kropper delt i to, symbolikk på grensen til det motbydelige; det er en grunn til at Nine Inch NailsCloser er merket som aldersbegrenset. Til gjengjeld er det også en av de mer fascinerende videoene vi har listet opp i år. Det hele fremstår mer som en fortelling og en film fremfor bare noe som er mekket sammen for å provosere, og låta er en udiskutabel klassiker. Fun fact: Trent Reznor er også mannen som sto bak soundtracket til den eminente animasjonsfilmen Soul fra Pixar!

5 – Cradle of Filth – Born in a Burial Gown

Når dette skrives har vi fått et i overkant politisk korrekt samfunn som gjør at stadig færre artister tørre å pushe grensene i frykt for å bli sosialt kastrerte. Det var imidlertid en tid hvor det var lov å slå seg løs i kreativitetens navn og Cradle of Filth utnyttet dette til det fulle. I Born in a Burial Grown pøses det på med vampyrer og blod så vel som Dani Filth som pisker en kvinne i bur; prøv å lag det i 2021 du så skal det nok bli livat ja!

4 – Marilyn Manson – Tourniquet

Det er vel få som kan krangle på at Manson er kongen av forstyrrende videoer og med Tourniquet mater han på med alt han har av blytung bibel-symbolikk og detaljer som kan få mange til å stoppe videoen. Men for Halloween er det reinspikka audiovisuelt gull som tåler å bli sett år etter år.

3 – Asking Alexandria – Killing You

Asking Alexandria hadde allerede gitt ut Death Of Me og gitt publikumet gysninger langt inn i ryggraden. Når Killing You fulgte opp historien fra nettopp Death of Me så var det også første gang jeg selv vridde meg i sofaen. Med en skyhøy produksjonsverdi blir vi tatt med på en reise som begynner med følelsen av at det går ad helvete og fortsetter rett inn i en verden som ikke bør eksistere selv på film. På en annen side, har man invitert folk på Halloweenfest og vil gjøre et inntrykk så er denne et selvskrevent valg. Personlig så styrer jeg unna denne videoen som en av ytterst få.

2 – Slipknot – Wait and Bleed

Etter et tosifret antall videoer med grafisk innhold, overnaturlige vesener, blod, gørr, gugge, seksualisert innhold og reinspikka skrekk så kommer muligens denne som en overraskelse. Men Halloween handler om det grufulle, om stemningen og om å bli skremt. Når Slipknot slo igjennom og ga oss Wait And Bleed, sjokkerte de en hel musikkverden som var alt annet enn klare for denne galskapen og på dette tidspunktet var deres masker langt mer skremmende enn hva dagens er. Låta i seg selv er en klassiker av de sjeldne og denne fremførelsen blant de mer intense de har hatt.

1 – W.A.S.P. – Scream Until You Like It

80-tallet og dets galskap nærmet seg slutten mens det som kunne krype og gå av rockeband gjorde alt i sin makt for å holde det gående. W.A.S.P. hadde allerede gjort sitt for å bli bannlyst både her og der samtidig som de vokste seg til å bli et av de største vi har hatt innenfor sjangeren. Det hele toppet seg når de maktet å få med Scream Until You Like It på sounDtracket til filmen Ghoulies 2 i 1987 og videoen er en nostalgisk fest for alle som digget musikken, filmen og tiårets særegne stil. At låtas tittel strengt tatt ikke var myntet på akkurat skrekk får bare gå; W.A.S.P. var W.A.S.P. på sitt beste, verste, mest utagerende og provoserende – og vi spiller de fortsatt nå 40 år senere!

Sjekk også ut

Vdr din adblock'er

Annonser er det som gjør at vi ikke legger Kulturblekka bak en betalingsmur. Så skru gjerne av din ad-block'er og støtt oss :)