Hjem FilmFilmanmeldelser Hustle (2022) – Sandler kan når han vil

Hustle (2022) – Sandler kan når han vil

av Ole-Kristian Solberg

Adam Sandler er kanskje mest kjent for komediene sine, men har lenge vist seg som en kapabel dramatisk skuespiller. For noen år siden skapte han overskrifter i Netflix filmen Uncut Gems. Nå er han tilbake i det dramatiske sporet på Netflix med filmen Hustle. Sandler spiller Stanley Sugarman, en talentspeider for basketball laget Philadelphia 76ers. På oppdrag i Spania oppdager han gatespilleren Bo Cruz (Juancho Hernangomez). Med ambisjoner om å få Cruz på laget, tar Sugarman han med til USA. 

Under en prøvespilling mislykkes Cruz med å overbevise de fremmøte trenerne og laglederne om at han er verdig en plass på laget. Vince Merrick, lederen for 76ers, er spesielt avvisende overfor Cruz. Dette fører til at Sugarman forlater laget og bestemmer seg for å trene Cruz selv til han blir god nok. Sugarman og Cruz må nå jobbe sammen for at han skal komme seg inn på et NBA lag.

hustle

Dette er kjernen i filmen. Cruz ønsker å nå laget for å komme seg ut av det fattige strøket han bor i Spania, og for å være et godt eksempel for familien sin. Sugarman ønsker å lykkes for å vise at han kan være noe mer enn en talentspeider, og komme inn på trenerteamet til ett NBA-lag. 

Som konsept er det ganske enkelt, men det er engasjerende. Det går aldri langt utenfor hva man ville forventet fra en sportsfilm, og mange av konfliktene man møter på føles ganske konstruerte. Dette blir spesielt merkbart etterhvert som filmens spilletid runder timen. Filmen varer i nesten to timer, og det er ingen overdrivelse å si at man kunne kuttet rundt 30 minutter uten å miste stort fra handlingen. Det blir kanskje litt for mange treningsmontasjer, sportsmontasjer, og kamper uten at det driver handlingen videre. 

Det ligger nok litt i ambisjonen til filmen. Det finnes mange lignende sportsfilmer om utøvere som ønsker å lykkes innenfor en gitt idrett. Feelgood filmer om karakterer vi liker som når målene sine før filmens rulletekster begynner å rulle. Hustle virker som en ganske tørr kopi av den type film. Den har ingen ambisjon om å skape sin egen identitet eller virkelig utfordre forventningene til sjangeren den hører hjemme. 

Manglende ambisjon til tross, så er filmen underholdende. En stor grunn til det er skuespillet fra Sandler og Hernangomez. Sandler gjør en god prestasjon som Sugarman. Han gir karakteren akkurat nok hjerte og sjel til at vi ønsker at han skal lykkes, og vi forstår motivasjonen bak. Hernangomez unnslipper den litt tørre treplanken som ofte følger profesjonelle idrettsutøvere i filmer, og gir Cruz en ærlighet som det er lett å identifisere seg med. I de mer dramatiske øyeblikkene klarer han også å gi akkurat nok sjel inn i scenene til at man ikke helt merker at dette er Hernangomez sin første film. 

De andre karakterene blir litt borte, men skuespillerne gjør det de kan med manuset fra Will Fetters og Taylor Materne. En karakter som desperat ønsker mer motivasjon er Vince Merrick, spilt av Ben Foster. Han blir presentert som en slags antagonist for Sandler sin Sugarman, men det er aldri helt klart hvorfor Merrick oppfører seg som han gjør overfor Sugarman. Vi får litt implisitt hat gjennom årene de har jobbet sammen under Rex Merrick (Robert Duvall), Vince sin far. Utenom det så hater de hverandre fordi manuset sier at de skal hate hverandre. Dette hatet er det som bestemmer at Cruz ikke er god nok, og som gjør at Sugarman er villig til å kaste bort karrieren sin. Så det hadde tjent filmen hvis hatet hadde vært bedre utviklet enn det vi får servert. 

Hvorvidt disse svakhetene skyldes manuset eller regien til Jeremiah Zagar skal det ikke spekuleres i. Det man derimot kan stadfeste er at til tross for alle sine svakheter så er Hustle en god film for de som liker sportsfilmer eller gode drama filmer. Den gir seerne god underholdning sånn nogenlunde fra start til slutt. 

Karakter: 4 av 6

Reklame: Sjekk ut Film og Serieuniverset (facebook)

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy