Hjem MoteKlokker Julegavetips til klokkefantasten 2021

Julegavetips til klokkefantasten 2021

av Rune Fredstad

Klokker har alltid vært en del av vår kultur og de fleste av oss har mer enn en om de så ligger i en skuff eller står utstilt på hedersplassen sin. Med et enormt utvalg i alskens prisklasser kan det være en tidkrevende jobb å finne nøyaktig den ene klokken som topper det hele for nettopp deg eller den du ønsker å gi en tidløs gave til.

For årets gaveguide for klokker for menn har vi derfor valgt oss ut 10 personlige favorittklokker som varierer fra billig til dyrt samtidig som de kan brukes til alt fra hverdags til finere anledninger.

For ordens skyld vil vi understreke at denne artikkelen er ikke sponset, vi har ikke hatt kontakt med butikkene som fører disse og vi har kun valgt ut disse fordi vi liker de selv.

Orient FUG1R009W6

Det hersker nok ingen tvil om at det er Seiko som gjerne nevnes når man snakker om billige og gode klokker, men i løpet av de senere år har vi sett at også andre produsenter har gått mer aktivt inn for å gi nettopp Seiko litt mer konkurranse. Orient har for mange blitt kanskje det beste eksempelet på dette og denne klokken – med et fullstendig håpløst navn – finnes tilgjengelig for bare ett par skarve tiere over tusenlappen. Batteridrift, sorte romertall på en hvit urskive og visning av dato kombinert med en skinnrem. Til denne prisen? Dette er nok ett av de sikrere kjøpene vi ser for oss om man er ute etter en klokke som fungerer like bra til en dress som til hverdags uten å ødelegge lommeboka.

Triwa Night Nevil

Undertegnede har lenge vært på jakt etter en forholdsvis billig klokke som oppfyller ett par enkle krav: 100% sort, nok egenkarakter til at den skiller seg uten å bli skrikende, og god nok kvalitet til at den tåler bruk. For er det en ting jeg ønsker å unngå når jeg fotografer konserter så er det å bære en klokke som det er umulig å overse. Denne fra Triwa oppfyller samtlige av disse kriteriene og er ofte å se på salg.

Stührling Original Legacy Special Reserve

Det sies at det finnes en klokke til enhver anledning, men det sies ingenting om at det må være en anonym klokke. Denne fra Stürling er det sikk motsatte av anonym der dens skjellet-design nærmest skriker «se på meg» og bør være uaktuell for alle som ønsker minst mulig oppmerksomhet når de er ute blant folk. For alle andre – undertegnede inkludert – så kan en slik klokke være midt i blinken og den lave prisen tatt i betraktning så er dette en typisk morsom og kul klokke som skiller seg ut i mengden.

Seiko Presage Cocktail Time Brun

Seiko er merket du rett og slett ikke kan unngå ha vært borte i. De har blitt en hoffleverandør av lekre og gode klokker til fornuftige priser like mye som at de har blitt en smule kontroversielle i sin jakt på markedsandeler. Utvalget er enormt og noen mener på at de har vannet ut sin egen merkevare. Nå er de i skrivende stund inne i en omstillingsprosess så med det til side så velger vi å fokusere på hva de har å by på i dag og denne er blant de lekreste vi har sett fra de på lenge. Mange av oss skyr unna brunnyanser når klær skal velges ut, men får man det til å sitte så går det gjerne rett hjem der det er ment å gå rett hjem. Denne klokken i kombinasjon med et cognacbrunt belte og tilhørende boots? Uttrykket «shut up and take my money» passer fint her og om du tror at denne klokken koster en formue så kan det nok tenkes at sjokket blir et faktum når du ser prisen.

Tissot Classic PRX

Det er få – om noen – modeller som har fått like oppmerksomhet i tiden opp mot julen 2021 som denne. Prisen er ett bra stykke under 10 000 kroner, urskiven er rett og slett griselekker, klokken minner mer om en fra Audemars Piguet og kvaliteten ligger milevis over hva man mot normalt forventer i denne prisklassen. At designet er høyst industrielt og krever sitt håndledd går vi lett med på, men passer denne inn i din stil så er det ett av årets mest åpenbare kjøp.

Certina DS-8 Chronograph Moon Phase

I de litt mer celebre kretser vil nok ikke navnet Certina få den samme annerkjennelsen som for eksempel Rolex, IWC, Longines o.l, men det forhindrer ikke Certina fra å være et av de mer spennende merkene som eksisterer i dag. Med overkommelige priser fortsetter de å pushe grensene for hva som skal være mulig for både design og drivverk. Denne tok pusten fra undertegnede når jeg så den for første gang og jeg så for meg en pris på rundt 20k. Det var en skivebom av dimensjoner og det skal mye til for at den ikke sitter på håndleddet i løpet av januar. Modellen kommer også i andre farger så her er det mulig å få en usedvanlig stilig klokke for de finere anledninger uten å pantsette familiehunden. Skulle stilen falle i smak, men føles litt for ordinær så anbefaler vi denne guidens siste forslag.

Longines Heritage

I prisklassen rundt 20k begynner det her å bli interessant. Ikke bare er vi på et helt annet kvalitetsnivå, men vi er også på et nivå hvor mer luksuriøse produsenter disker opp mer med særegne design som skiller de fra den gemene hop. Longines sin Heritage modell setter vi lett i kategorien «tidløs og griselkker» der den minner mer om et gammeldags klokketårn med tanke på designet på urskiven så vel som fargene. Reima gjør den ypperlig til hverdags, men bytt ut denne og du har fort en perfekt klokke for de finere anledninger.

Tudor Black Bay Chrono

Markedet er ikke manko på såkalte «panda-klokker» og de fleste er seg selv like. Når Tudor lanserte sin utgave så var det akkurat nok til at flere hevet både ett og to øyebryn. Detaljene, designet og kvaliteten resulterte i noe man gjerne må opp i pris for å finne samtidig som at modellen har så mye særpreg at den skiller seg ut fra konkurrenter fra f.eks. Breitling og Omega. I dette sjiktet er det uansett umulig å ta dårlige valg, men at dette er en personlig favoritt her i redaksjonen skal vi ikke legge skjul på.

Zenith Defy Classic Skjelettkuttet/Titan Ø41 mm

«Hvem bruker klokka til å se tiden?» – Ordene har falt fra mang en klokkeentusiast for det er ikke til å legge skjul på at vi gjerne bruker disse mer som et accessorie og et statement enn et ur. Zenith sin industrielle skjelletutgave Defy Classic er et kroneksempel på hvordan det råe kan fremstå som estetisk vakkert og selve urskiven er en kakofoni av lekre detaljer. Dette er uten tvil klokken som få like mange til å riste på hodet som nikke anerkjennende og vi ser på dette som denne guidens kanskje råeste statementpiece.

IWC Portugieser Sølvfarget

Man kan – om man vil – uten problemer bruke ett par millioner på èn enkelt klokke like mye som at man kan sette sammen en guide med uendelige mengder klokker som får det til å krible i lommeboken. Målet med årets gaveguide for klokker var å velge ut 10 stk som varierte fra det billige til det dyre men oppnåelige uten at man må pantsette huset. Denne modellen fra IWC er undertegnedes definitive personlige favoritt der den byr på en størrelse på 42mm, et urverk med 46 juveler og 28800 vibrasjoner pr time, 60 timers driftsreserve, arabiske siffer og en fargekombinasjon av den tidløse sorten. Den kan også fås med en lange rekke forskjellige urskiver og ikke minst en ramme i gull med en pris deretter. Bucket list watch? Definitivt!

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy