Hjem FilmFilmanmeldelser Predator (1987) – Klassikeren som flår moderne filmer over en lav sko!

Predator (1987) – Klassikeren som flår moderne filmer over en lav sko!

av Rune Fredstad

Er det mulig å ikke savne 80-tallet når det gjelder film? Det var tiåret hvor det det skulle røykes, drikkes, ligges, drepes og underholdes på skjermen uten å tenke på politisk korrekte krenke-gærninger e.l. Actionfilmene var alltid gigantiske og actionstjernene større. Predator på sin side var den testosteronbomba som for alltid har blitt en målestokk. Men hvordan står den seg egentlig i 2022 når denne omtalen skrives?

Predator var ikke bare, men fortsatt er den filmen hvor alle involverte rett og slett ga fxxn og tenkte at “det er kult, det er kult, og det er i alle fall kult, så vi tar med alt vi!”. Basert på et manus av Jim Thomas og John Thomas har Predator det perfekte utgangspunktet: en intergalaktisk jeger – typ romvesen av den ekstremt draps-effektive og ugly motherfucker sorten – har kommet til jorden for å jakte på en gruppe skyteglade soldater med gedigne armer og et uovertruffent talent for udødelige one linere. 

Disse soldatene måtte naturligvis bli spilt av datidens actionstjerner. Arnold Schwarzenegger hadde hovedrollen. Rundt seg hadde han Carl Weathers, Jesse Ventura, Sonny Landham, Bill Duke, Richard Chaves og Shane Black. 

Bak kameraet sto John McTiernan. Jepp, han som året senere sto bak kameraet på Die Hard! Her skjønner man for lengst hvorfor høna har sparket den her filmen rett inn i historiebøkene.

Selvfølgelig er det over the top. Hver eneste scene. Selvfølgelig finnes det ikke dødpunkter. Sånn typ aldri. Og selvfølgelig vil den få moderne filmkritikere til å dømme den som en pre-historisk etterlevning fra en periode som ikke respekterte noen. 

Heldigvis!For det vi får – selv flere tiår etter premieren – er en film som gir full gass fra første sekund og holder koken mens latteren runger i takt med at likene hoper seg opp. 

Folk henger flådd opp ned i buskene. Folk dør særdeles brutalt. Folk blir skutt i fillebiter mens våre helter kommer med tidløse one linere. 

Og det beste? I alle fall noe av det: filmen har en tilnærmet perfekt blanding mellom action, sci fi og horror uten at det noen ganger føles for dumt. Det samtidig som at det er ytterst få cgi-effekter og alt er overlatt til de praktiske effektene. Predator på sin side ble spilt av Kevin Peter Hall som fikk selv denne gjengen med actionhelter til å se ganske puslete ut.Kampene på sin side er kanskje noe tilbakeholdne etter dagens standard, men til gjengjeld er de herlige effektive og uten at noen bør være i stand til å oppfatte dette som en spoiler: helter dør og vi jubler fortsatt for Predator som har tidenes slasher-fest i skogen hvor innvoller ender opp som bordpynt, ryggrader som veggpynt og flådde lik som erstatter den berømte pinataen!

Si hva du vil – og det vil du mest trolig gjøre avhengig av alderen din – for Predator vil fremstå som tullete for noen. Men også som en vaskeekte klassiker for så mange andre. Det er ikke uten grunn at denne fortsatt blir dratt frem når man snakker om film den dag i dag. Dette er rett og slett en forbanna godt gjennomført klassiker uten en eneste feil med tanke på hva den ønsket å by på!

Karakter: 6 av 6

Tilgjengelig på: Disney+

Støtt oss
Annonser er vår eneste inntekstkilde. Klikk på de hvis du liker de. Følg oss på Facebook og Instagram

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy