Hjem BøkerBokanmeldelser RÅTA, Bok 2 i Ravneringene-trilogien (2014) av Siri Pettersen – en urban fantasy-thriller midt i trilogien

RÅTA, Bok 2 i Ravneringene-trilogien (2014) av Siri Pettersen – en urban fantasy-thriller midt i trilogien

av A.R. Yngve

Jeg leste Odinsbarn, bok 1 i serien Ravneringene …. og den var så bra at jeg var nødt til å lese fortsettelsen. (Omtalen av Odinsbarn kan du lese her på Kulturblekka.)

Bok 2 i serien har den merkelige tittelen Råta. I stedet for å spolere handlingen – som beveger seg veldig raskt – la oss her fokusere på det som skjer under overflaten. Hva handler Råta «egentlig» om?

Jeg vil si at fortellingen hovedsakelig handler om at hovedpersonen Hirka modnes. Hun går fra at i den første boken bare ha overlevd og blitt jaktet, til å faktisk ta ansvar – og i prosessen med å modnes «skitner hun hendene».

I Råta har Hirka uventet havnet i vår verden – som er bare en av mange dimensjoner i et slags multiversum, der noen kan forflytte seg fra en verden til en annen.

I vår verden må Hirka slåss, drepe, bedra andre, ta vanskelige valg, tenke fremover, akseptere ubehagelige sannheter om andre og seg selv … og finne ut hva hun egentlig vil.

Hun innser etterhvert at grensen mellom godt og ondt ikke alltid er lett å se, at folk er kompliserte, følelser er rotete, og hun kommer til å tvile alvorlig på hva hun faktisk vet. Dette er alle gode metaforer for å komme inn i voksenlivet.

Et annet hovedtema i Råta er å konfrontere «det fremmede» – i form av merkelige, farlige vesener som er tusenvis av år gamle, og virker nesten umulige å forstå. Men det fremmede ligger også i det at når Hirka besøker vår «virkelige verden» opplever hun den som skremmende, gal og plaget av en eller annen dyp «råta».

Det finnes også en interessant undertekst om religion i Råta, som jeg ikke vil ødelegge ved å fortelle for mye. Det er nok å si at det foregår ganske mye mellom radene her.

Råta er godt skrevet, selv om jeg slet med hvordan fantasiverdenens magiske egenskaper forholdt seg til den «virkelige verden» som Hirka havnet i. Hvorfor fantes det mindre magi i den «virkelige verden» enn i fantasy-verdenen hun kom fra? Jeg skulle ønske den delen hadde vært litt lettere å følge (men så er jeg ikke vant til å lese moderne fantasylitteratur).

Dette er åpenbart andre del i en trilogi, og med det følger typiske «midt i fortellingen»-utfordringer; jeg vil ikke dvele ved dem. Du ha lest bok 1 først for å skjønne bok 2, og du forventes lese bok 3 etterpå.

Råta kan leses som en spennende «urban fantasy»-thriller med mange overraskelser. Fortellingen blir ganske mørk og voldelig – men definitivt ikke kjedelig. Jeg likte at Siri Pettersen ikke gjorde det forutsigbare og holdt seg til samme verden som i den første boken. Hun skaper en anelse hos leseren at alt ikke er kjent, og flere mysterier venter på å løses.

Jeg anbefaler Råta på det varmeste – men bare hvis du allerede har lest den første boken i serien. (Ettersom jeg bare måtte lese fortsettelsen for å se hvordan historien slutter, skal Bok 3 også få en omtale på Kulturblekka.)

Følg oss på fb og få tilgang til ekslusive konkurranser:

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy