Hjem FilmFilm Feature Ravenheart International Film Festival: «Vi er her for å bli»

Ravenheart International Film Festival: «Vi er her for å bli»

av Ole-Kristian Solberg

Ravenheart International Film Festival arrangeres for fjerde gang 25 til 28 august. Festivalen samler et imponerende utvalg av spillefilmer og kortfilmer fra hele verden. Som en av Norges fremste sjangerfilmfestivaler er det alltid spennende å se hva gjengen bak Ravenheart klarer å sette sammen. 

Festivalen drives på frivillig basis av festivalsjef Adam A. Losurdo, koordinator Aladdin Alisic og kurator Kay Olssen. Jeg tok en prat med Adam og Aladdin angående årets utgave av festivalen.

Mye å glede seg til

Årets program byr på alt fra klassikere som fyller jubileum til filmer som får sin europeiske premiere under årets RIFF. På spørsmål om hvilken film gutta gleder seg mest til ler Aladdin godt mens han sier “jeg elsker det spørsmålet fordi vi kan aldri gi et raskt svar”. 

Adam forteller at kortfilmene ofte går igjen og er noe av det de ser mest frem til. Når det kommer til spillefilmene så gleder han seg til publikumsreaksjonen på klassikere som Event Horizon. Han ser også for seg at mer ukjente filmer som The Creeping, Dawn Breaks Behind the Eyes og Following Her kan bli publikumsfavoritter under årets utgave av festivalen. 

Den tyske filmen Dawn Breaks Behind the Eyes får sin Norges premiere på RIFF 2022

Aladdin legger til at han gleder seg mest til Cop Secret, før han forklarer hvordan de tre lederne for festivalen velger filmer. Intervjuet finner sted via Skype, og en projektor er synlig i bakgrunnen. Trioen ser alle bidragene på projektoren før de bestemmer hvorvidt en film er verdig å inkludere på programmet. 

Vil aldri miste indie følelsen

Årets program byr på Norges premierien på George Millers nye film Three Thousand Years of Longing. Filmen er den største premieren festivalen har hatt noensinne. Etterhvert som festivalen vokser ser gutta for seg at de får flere store Hollywood produksjoner, men de vil aldri miste indiefølelsen. Programmet domineres av sjangerfilmer innen skrekk, sci-fi, thrillere, og mørke komedier. 

George Millers nyeste film Three Thousand Years of Longing får sin Norges premiere på RIFF 2022.

Festivalen verdsetter muligheten til å vise mindre kjente filmer til publikum, men har visse krav til filmene de viser. Aladdin forklarer at filmene må ha en viss teknisk kvalitet sånn at man får fornøyelse ut av seeropplevelsen. Siden alle filmene vises på store kinoskjermer må eksempelvis lyden ha høy nok kvalitet til at man får en god opplevelse når man ser den. 

Adam sier de også ser etter filmer som går litt utenfor den typiske normen så lenge filmene har en god historie. På denne måten bygger gjengen bak festivalen et program med filmer generelle filmgåere kanskje ikke får sett andre steder, samtidig som det er filmer trioen selv gjerne vil se. 

Premierer er en fin bonus

Årets program byr på 111 filmer totalt. 17 av titlene er spillefilmer, mens det resterende fordeles mellom kortfilmer, micro-kortfilmer, og musikkvideoer. Festivalen byr publikum på mye som aldri har blitt vist på norske skjermer tidligere da to av filmene har verdenspremiere, elleve har europeisk premiere, 43 får sin skandinaviske premiere, mens 35 av filmene har aldri vært vist i Norge tidligere. 

Den amerikanske skrekkfilmen Two Witches får sin skandinaviske premiere under RIFF 2022

Adam forklarer at snaut 90% av bidragene på programmet får sin norske premiere på festivalen. Han sier festivalen “har vært heldig som har hatt så mange premierer opp igjennom årene”. Han utdyper at de anser det ikke som et krav at en film får sin premiere på festivalen men at det er “en fin bonus”. 

Aladdin legger til at de noen ganger blir sjokkert over at en film ikke har blitt vist tidligere; “Vi må bare klø oss i hodet og lure på “hvordan har ikke denne blitt vist i Norge tidligere?” 

Viktig å feire jubilantene 

I tillegg til å feire store premierer, skal årets program også feire noen jubileum for kjente og kjære filmer. John Carpenters The Thing fyller 40 år, Francis Ford Coppalas Dracula fyller 30, Paul W.S. Andersons Event Horizon fyller 25, og M. Night Shyamalans Signs fyller 20. Festivalen skal også markere 100 års jubileet til den legendariske skrekkfilmen Nosferatu i en spesiell visning i Kulturkirken Jakob. 

Den legendariske skrekkfilmen The Thing markerer sitt 40 års jubileum med en spesiell visning på RIFF 2022

Denne hyllesten av klassikerne er en bevisst strategi for gutta. Adam sier dette er noe de har gjort fra den første utgaven; “vi begynte med filmer folk kjente som Død Snø og Donnie Darko selv om de ikke feiret jubileum”. I senere utgaver ble jubileene mer sentrale. Adam legger til “vi ser etter hvilke filmer som feirer jubileum fra år til år”. 

Aladdin sier at dette har blitt en viktig del av identiteten til festivalen; “Det kan være lett for disse filmene å falle etter, så vi ønsker å feire dem. Vi elsker disse filmene og vil gi folk muligheten til å se dem på storskjerm igjen eller for første gang”. 

“Kanskje vi har hatt en liten påvirkning”

Ravenheart International Film Festival hadde sin første utgave i 2019. Motivasjonen bak opprettelsen av festivalen var den svake tilgangen på sjangerfilmer i Oslo. Adam forklarer; “Det var ikke noe eksponering for sjangerfilmer i Oslo på den tiden. Det har økt litt de siste årene, men det er fortsatt ikke like stort som fanskaren som eksisterer.” Han legger til at den manglende tilgangen for steder å vise denne typen filmer var sjokkerende. 

I årene etter opprettelsen av Ravenheart har sjangerfilmer fått større eksponering både i Oslo og andre steder i verden. På spørsmål om hvorvidt festivalen kan ta noe av æren for økningen kommer et beskjedent svar fra Adam

“Kanskje vi har hatt en liten påvirkning på det. Sjangerfilmer har blitt mer populære, og kanskje Ravenheart har satt lys på det sammen med andre festivaler”. 

Found footage filmen Curse of Aurore får sin europeiske premiere på RIFF 2022

Et navn fra kjærlighet

For de som lurer på hvor navnet Ravenheart kommer fra så forklarer Adam at det er en kombinasjon av Odins ravner og hjerte. Det sistnevnte representerte kjærlighet for film. Aladdin utdyper at “det hadde en fin klang”. Begge påpeker også at navnet fungerer både på norsk og engelsk. Det siste var viktig siden de er en internasjonal film festival. 

“Vi er ikke en digital festival”

Gjengen har holdt festivalen gående gjennom fire år. Det inkluderer fysiske utgaver i både 2020 og 2021. Utfordringen under korona pandemien var å finne en løsning som beholdt det fysiske formattet til festivalen. Aladdin forklarer; “vi er ikke en digital festival. Det var ikke et alternativ for oss.” 

Den islandske actionkomedien Cop Secret vises på årets utgave av Ravenheart

Adam legger til at det fysiske formatet er avgjørende for å feire filmen i sin sanne form. Han sier man må se filmen i en kinosal sammen med andre som en del av en gruppe. Aladdin bygger videre; “Vi er ganske overbevist om at man ikke får like mye ut av filmen hvis man ser den hjemme. På kino blir man en enhet. Man skriker sammen, gråter sammen, ler sammen. Man snakker om det når man er ferdig. Det en den energien man får av å være sammen” 

Adam legger til at de ikke ville fått like mye ut av en digital utgave av festivalen. Han sier at det å legge ned så mye arbeid bare for å vise det digital ikke ville føltes like belønnende. 

Med øyne for framtiden

Årets utgave av festivalen utspiller seg på to av de tre salene på Vega Scene i Oslo. Tidligere utgaver har vært på Cinemateket, men grunnet oppussing har gjengen funnet en midlertidig base på Vega. Adam sier at de sannsynligvis skal flytte tilbake til Cinemateket når de får mulighet til det, men gutta er åpne for å vokse seg større i årene som kommer.

De sier det er usannsynlig at man ser en vekst til de største skjermene i Oslo. Det ville heller ikke passet med den mer selvstendige følelsen festivalen har kultivert siden starten. De er derimot åpne for å utvide til flere saler og flere kinoer i årene som kommer. Adam påpeker at det vil kreve mer finansiell støtte, men at det kunne gitt dem mer frihet til å gjennomføre paneler, spørrerunder, og lignende. 

Aladdin utdyper ved å si at “vi har aldri blitt spurt det spørsmålet før, men for øyeblikket er vi fornøyd med den litt mindre, litt mer eksklusive følelsen”

Adam legger til at “vi er fornøyd med Cinemateket, så jeg tror ikke vi kommer til å forlate dem. Men kanskje vi utvider og sprer oss mer ut til andre deler av byen. 

Klare for eget jubileum

I 2023 fyller festivalen fem år. Det blir guttas første mulighet til å feire seg selv, og planene er allerede i gang for hvordan de skal markere anledningen. De ville ikke røpe noen av planene foreløpig, men begge sa de hadde jern i ilden. 

Adam, “Vi skal gjøre noe større enn det vi har gjort. Det er vårt femte år, vårt største år til nå, så vi må gjøre noe spesielt. Vi skal “up the game” på en måte. Vi gjør det hvert år, så vi finner ut av noe. 

Aladdin utdyper ved å si at de har ideer men “vi liker ikke å dele før det er bestemt fordi vi vil ikke skuffe noen. Vi har vært her i fem år og vi er her for å bli”

Ravenheart International Film Festival finner sted 25 til 28 august på Vega Scene i Oslo.

Festivalpass og dagsbilletter kan kjøpes ved å klikke her

Programmet for årets festival kan man se ved å klikke her

RIFF slapp nylig en egen trailer som viser klipp fra noen av filmene som skal vises på festivalen.

Helgen før Ravenheart International Film Festival kan filmelskere delta på en spesiell visning av den legendariske italienske regissøren Dario Argento sin nyeste skrekkfilm Dark Glasses. Visningen er en del av Forstyrret Filmsalong sitt program. 

24 august, dagen før festivalen begynner, arrangerer gjengen bak RIFF også en spesiell visning av Nosferatu i Kulturkirken Jakob. Så det er mye å glede seg til for fans av sjangerfilm. 

Følg Kulturblekka på Facebook

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy