Rednex – vi kårer de 10 beste, galeste og rett ut kokko låtene

by Rune Fredstad

Jeg er til dags dato ikke sikker på om vi egentlig var klare for det som skjedde når Rednex droppet Cotton Eye Joe på oss tilbake i 1995. Basert på en amerikansk folkelåt dro de det hele gjennom sin egne lettere spinnville kvern og serverte ei låt så outrert at de for alltid befestet sin plass i den moderne musikkhistorien.

Når vi nå skriver 2022 i kalenderen så er dette fortsatt bandet som turnerer rundt til publikummets elleville glede, dette er fortsatt låtene som spilles ihjæl på vorspiel, fester og nachspiel, og det er også dette som får selv de mest selvhøytidelig av oss til å gaule med som om om hadde fått i seg noe de så absolutt ikke tålte. 

Men hvem låt er egentlig best? 

Å prøve å gi et svar på et slikt spørsmål er naturligvis lettere bortkastet siden musikksmak er subjektivt, men det ble en høyst artig aften når låtene ble spilt på repeat mens jeg prøvde desperat å sette sammen denne listen. 

10 – Hittin’ the Hay

Hør på teksten i denne låten og prøv å fortell noen at dette ikke handler om, vel, dette er Rednex på godt, vondt og ekstremt underholdende. 

Tempoet er skyhøyt, tekstene er skammelig lette å synge med til, og er en gitt slager på ethvert vorspiel så vel som fest. Og ikke minst er det alltid like underholdende når noen ikke tar poenget og synger med i troen på at det er en helt vanlig uskyldig låt.

Dette var Rednex på sitt mest lekne og den beviser egentlig hvorfor det er unødvendig å prøve å rangere disse låtene; denne ligger på like mange spillelister som de andre, den er like tidløs i all sin galskap og det finnes ikke et spor av fornuft her. Akkurat slik vi alltid har digget Rednex.

9 – The Spirit of the Hawk

Rednex kanskje mest atmosfæriske og eksperimentelle låt. Hvor de tidligere hadde kjørt beinhardt på den enkle underholdningen så var The Spirit of the Hawk låta som viste at de også kunne skape noe annerledes hvis de faktisk ville. Langt mer tilbakeholden på galskapen enn hva normalt var, men desto mer radiovennlig så ble dette en av bandets største hits og det med god grunn. 

Mange står den dag i dag hardnakket på at dette er deres beste låt. De har kanskje rett, men for oss som vokste opp med denne galskapen så er det bare nok en fantastisk låt som må se seg slått den tidløse galskapen de egentlig er kjent for. 

8 – Mama Take Me Home

Unnskyld men hva? Vi var fullstendig klar over hva Rednex var og ikke var. De var et lekent band som også hadde steinkontroll på sitt eget image. Det var hele tiden kreativt, men også stramt regissert innenfor sitt eget konsept. 

Med Mama Take Me Home revolusjonerte de ingenting, men de introduserte nok nye elementer til at låta føltes frisk og original med tanke på tidligere låter. 

Muligens ikke så lett å synge med til som resten av låtene deres, men absolutt en banger av ei festlåt. 

7 – Hold Me For A While

Etter at førsteskiva ga oss den eminente Wish You Were Here så lå det i kortene at også andreskiva ville by på en eller flere ballader. 

Hold Me For A While står egentlig ikke noe tilbake for Wish You Were Here og oppskriften var akkurat den samme. Originaliteten ble dermed skutt ad skogs, men det hadde absolutt ingenting å si når låta traff så godt som den gjorde og ble nok en perfekt klinelåt fra Rednex. 

6 – Wild’n Free

Tungpustet? Dårlig hjerte? Elendig kondisjon? 

I så fall er det bare å styre unna for Wild’n Free er den mest ekstremt overdramatisk superenergiske låta de har så vidt jeg har kontroll på. Fra å gå ut i hundreogsnørrogførti fortsetter de til det hele er over og i mellomtida så har festen blitt tatt akkurat så høyt at man står sliten og kaputt tilbake mens gliset brer seg rundt skallen på en. Hva mer trenger man egentlig?!

5 – Innit for the money

Seriøst? Året var 2016 og til tross for at Rednex fortsatt var et populært liveband så hadde det vært skralt med nye låter. Sånn typ det var ei stund siden sist de kom med noe som virkelig tok av. 

Med Innit For The Money så gikk de tilbake med røttene med skammelig enkle tekster, en ekstrem selvironi og tekster så forbanna fengende at det var umulig å ikke synge med. Igjen. 

Om det er ment som en spark i rævva til alle som faktisk gjør ting for pengene, men skjuler seg bak både det ene og andre vites ei, men at de sparket godt og traff enda bedre hersker det ingen tvil om. 

4 – Old Pop in an Oak

Om Cotton Eye Joe var låta som definerte Rednex og sendte de til stjernehimmelen så var Old Pop in an Oak låta som befestet deres plass på musikkhimmelen. Like hyperenergisk som Cotton Eye Joe, like allsangvennlig som Cotton Eye Joe, like kokko som Cotton Eye Joe. Og selvfølgelig like forbasket umulig å få ut hav skallen når man først hadde hørt den!

Topp det hele med en minst like underholdende musikkvideo og den herlige galskapen er komplett og denne kunne like gjerne ha fått tittelen Cotton Eye Joe v2.

3 – Wish You Were Here

Jeg husker fortsatt den gangen jeg hørte denne låta for første gang. Etter å ha hørt en del av de andre ekstremt-up-beat-låtene så var dette omtrent det siste jeg forventet av denne gjengen og for å være ærlig så var det vel ikke mye som tilsa at Rednex skulle lykkes med en ballade. 

Men det gjorde de så til de grader og Wish You Were Here gikk rett hjem med teksten, vokalen og oppbyggingen. Selv om det kanskje ikke luktet grammy så viste Rednex at de hadde mer enn typiske fyllelåter på lager og for oss som har noen år på baken så vil vel begrepet “klinelåt” fremkalle anerkjennende nikk i hopetall når denne låten nevnes. 

2 –  Cotton Eye Joe

Og da var det gjort. Etter 20 år i bransjen har all respekt som musikkskribent nå forsvunnet som en duggfrisk øl i sommersola for ingen ved sine (drita)fulle fem plasserer en annen låt enn Cotton Eye Joe på førsteplassen i en slik uhøytidelig kåring. 

Vel, Cotton Eye Joe er ikke bare en klassiker. Det er låta som har definert Rednex. Det er låta som på mange måter skapte dette spinnville skaperverket kjent som, vel, gudene veit hva man skal kalle denne sjangeren. Det er Cotton Eye Joe som alle kjenner, som alle synger med til og som alle elsker. 

For min del var det en av de låtene som virkelig var med på å definere tenårene mine og det er en spinnvill klassiker. Med crazy tekster servert av et band som ga fullstendig faen i etablerte normer så lenge de kunne ha det moro med musikken sin så ble dette en låt for historiebøkene så vel som tusenvis av spotifylister. I skrivende stund har låta over 230 millioner avspillinger på spotify og nesten 180 millioner visninger på youtube!

Når man tenker over det, sjangeren deres er riktignok ikke riktig navla for fem flate øre, men er det egentlig feil å kalle låta for et slags mesterverk innenfor sine egne ikke-riktig-navla-for-fem-flate-øre-rammer?

1 – The Way I Mate

Om jeg noen gang skal oppleve å bli jaget av rednecks bevæpnet med flammende høygafler så må det være nå.

Årsaken er så enkel som at dette er den perfekte live- og ikke-live- låta på så mange pubertale dog geniale nivåer. Teksten er pur enkel og blod-harry, men har du enda ikke opplevd å være små-brisen på en fest og gaula med her så har du gått glipp av noe. 

Live? Et lokale fylt med publikummere som har allsang på denne teksten rett før man skal hjem er jo så Rednex som man kan komme og da får det heller gå at Cotton Eye Joe kanskje er bedre. Og mer kjent. Og større. Og mer populær. 

Dette er låta som strengt tatt beskriver kvelden for mange på en flaut enkel måte så catchy at selv godt voksne mennesker finner sin indre og våryre ungdom når kvelden nærmer seg slutten.  

Man trenger ikke mer så jekk pilsen, legg vekk fornuften og trykk på play. På deres spotify, youtube eller ditt lager med mp3-spor fra napsters dager. For Rednex er kanskje bandet ingen innrømmer at de hører på enda, men som fortsatt drar fulle hus og sender publikumet til værs på konserter så vel som hjemmefester.

Sjekk også ut

Vdr din adblock'er

Annonser er det som gjør at vi ikke legger Kulturblekka bak en betalingsmur. Så skru gjerne av din ad-block'er og støtt oss :)