Hjem Musikk Sabaton tar for seg krigens julefred i ‘Christmas Truce’

Sabaton tar for seg krigens julefred i ‘Christmas Truce’

av Rune Fredstad

Sabaton har alltid tatt for seg krigens mange historier om det så være seg de grufulle eller de få som brakte håp. Når de nylig annonserte nytt album og turne så var det mange her på berget som dro på smilebåndet når de samme dag som albumslipp spiller i Oslo Spektrum. Nå er de ute med ny singel og ny video, og denne gangen er det en av de mest unike hendelsene i krigshistorien som står i fokus.

___________

___________

Året var 1914 og krigen raset for fult. Tyske styrker hadde sloss seg igjennom Belgia og inn i Nord-Frankrike bare for å bli stoppet ved Marne. Med retrett til Aisnedalen satte de opp forsvarstillinger og markerte starten på en langvarig stillingskrig mellom tyske og allierte styrker. Det var imidlertid rundt juletider at det skulle bli skrevet krigshistorie.

Forsøkene på å få i stand en offisiell våpenhvile over julen var mange og feilslåtte med to sider som hadde ingen planer om å la fienden slippe billig unna. Soldatene på sin side tok et kontroversielt – men historisk valg – når mange valgte å legge ned våpnene til fordel for allsang av julesanger, fotballkamper, begravelser av falne soldater og utveksling av gaver.

Historien er naturligvis noe mer nyansert der ikke alle la ned våpnene, noen ble skutt etter at våpenhvile var avtalt og andre gjorde sitt for å holde krigen gående.

Selve historien kan leses overalt på nett, men når Sabaton når tar tak i den så presenteres den på en måte som bør få tidligere uvitende til å heve ett og annet øyenbryn. Låta er Sabaton på sitt beste/normale og videoen er et nydelig stykke arbeid det er vanskelig å ikke la seg prege av.

Les mer om: Sabaton

Låteliste for The War To End All Wars

01. Sarajevo
02. Stormtroopers
03. Dreadnought
04. The Unkillable Soldier
05. Soldier Of Heaven
06. Hellfighters
07. Race To The Sea
08. Lady Of The Dark
09. The Valley Of Death
10. Christmas Truce
11. Versailles

Legg igjen en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy