Hjem BøkerBokanmeldelser The Dark Forest – Nådeløs rominvasjon som skremmer på dypet

The Dark Forest – Nådeløs rominvasjon som skremmer på dypet

av A.R. Yngve

Jeg har tidligere lest og anmeldt Cixin Lius science fiction-roman Trelegemeproblemet (The Three-Body Problem). Denne meget spennende boken handlet om kontakt med intelligente romvesener, og endte i en nervepirrende ”cliffhanger”: Kan menneskeheten overleve en forestående rominvasjon?

Jeg må lese hele denne trilogien for å finne ut hvordan historien ender, for oppfølgeren The Dark Forest etterlater mange spørsmål ubesvart. The Dark Forest, fortsettelsen på Trelegemeproblemet, handler i hovedsak om å forberede menneskeheten på en forferdelig fremtid – og hvordan håpet kan overleve.

En fremmende, teknologisk overlegen sivilisasjon er på vei mot Solsystemet og menneskene arbeider febrilt på å finne en eller flere måter å redde oss fra total utslettelse. Verdens nasjoner går sammen mot en felles utenomjordisk fiende, men er fortsatt ikke enige om hvordan den kosmiske trusselen bør møtes. Flere ulike planer utarbeides, den ene mer desperat enn den andre.

Romanen utvikler et argument som begynte i Trelegemeproblemet – om faren ved å kontakte fremmede sivilisasjoner. Jeg er selv ikke sikker på hvor jeg står der… men jeg mener at alt for mye science fiction ikke tar dette argumentet ordentlig på alvor.

Altfor ofte i science fiction males opp en rominvasjon som er så rent idiotisk bygget opp at den virker latterlig … eller der menneskeheten kan vinne fordi romvesene har en dum svakhet som gjør dem latterlig sårbare. Bare for å ta noen eksempel fra sjangeren:

I M. Night Shyamalans film Signs beseires de onde romvesene av at en gutt i rullestol kaster et glas vann på dem. (De har ikke vett nok å bruke beskyttelsesdrakter.)

I Roland Emmerichs Independence Day beseires rominvasjonen av et datavirus. (Tydeligvis bruker gigantiske utenomjordiske romskip dataprogram som er kompatible med Windows 95.)

Selv i H.G. Wells’ War of The Worlds, en virkelig klassiker, er de invaderende marsboerne ikke kloke nok til å beskytte seg mot jordiske mikroorganismer. De blir syke og dør alle sammen uten at menneskeheten trenger å gjøre noe.

Men The Dark Forest er ikke den sortens invasjonshistorie. Her er romvesene virkelig sterkere enn oss og kan utvilsomt vinne. Det må til noe virkelig smart for å stoppe dem. For å gjøre saken enda verre – og derav ligger det virkelig skremmende – virker ikke invasjonen motivert av ondskap eller ren gjerrighet, men av en uhyggelig darwinistisk logikk. Hva om konflikt på liv og død, der den ene parten utrydde den eller selv bli utryddet, ikke bare er tragisk… men uunngåelig?

Selv om jeg sterkt tviler på det riktige i dette argumentet, er det skrevet med så mye intelligens (og hva jeg mistenker er forfatterens besatthet av sin visjon) at det ikke uten videre kan avvises.

The Dark Forest lider dessverre av å være »midtboken» i en trilogi. Den er veldig tydelig på hva den vil si, men er ujevnt skrevet (eller oversatt?). De «todimensjonale» trekkene ved karakterene, et typisk problem i «hard» science fiction, blir verre her. Forfatteren sliter med å gi karakterene dybde, og det ville vært løgn å si at han lykkes.

Det er flere så kalte »plot twists», overraskende vendinger, i handlingen. Noen er meget gode, men så finnes det en stor «plot twist» som er ganske svak, der menneskeheten vandrer inn i en åpenbar felle med katastrofale konsekvenser.

I Trelegemeproblemet var det mulig å ane en undertekst av «skjult» kritikk av det totalitære kinesiske samfunnet som forfatteren lever i. Også i The Dark Forest kan leseren muligens tolke noen detaljer i fortellingen som samfunnskritikk. For eksempel den der «twisten» som ved første gjennomlesingen virket svak; er den egentlig der for å vise hvordan det totalitære Kinas firkantete, fantasiløse måte å møte den kosmiske trusselen leder til katastrofe? Det er opp til leseren å bedømme.

Til tross for min kritikk av bokens svakheter, måtte jeg bare lese den ferdig for å se hva som ville skje videre. Jeg anbefaler romanen med et forbehold: hvis du ikke er engasjert i hovedplottet eller trilogiens «store tanker», kan The Dark Forest muligens kjede deg.

Jeg for min del er hektet…

Dommen:

The Dark Forest (som foreløpig bare finnes på kinesisk og engelsk) funker som en del av trilogien Trelegemeproblemet. Hvis du har begynt på trilogien, er denne «bladvenderen» av en science fiction-thriller noe du må lese. Den byr på intriger, spenning, overraskelser, bygger opp til et klimaks med storskala romkrig – og en svindlende, meget mørk visjon om et nådeløst univers som kan gå inn på leseren. De svake karakterene drar ned på helhetsinntrykket.

Karakter: 4 av 6

Følg Kulturblekka på Facebook og Instagram

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy