Hjem FilmFilmanmeldelser The Fast and the Furious (2001) – En beskjeden og jordnær introduksjon til kommende galskap

The Fast and the Furious (2001) – En beskjeden og jordnær introduksjon til kommende galskap

av Ole-Kristian Solberg

I 2023 kommer den tiende filmen i Fast & Furious serien. Det er litt utrolig å tenke på at en serie som begynte med gateracing og trailertyveri har klart å vare så lenge. Det er en serie som har vært hele verden over, inkludert verdensrommet. I anledning den kommende filmen, virket det passende å ta en reise tilbake i tid til filmen som startet det hele, nemlig The Fast and the Furious fra 2001. 

Kort oppsummert så er filmen en ganske enkel piratkopi av Point Break fra 1991. Den filmen er kanskje mest kjent for Keanu Reeves’ sin dedikasjon bak replikken “I am a F! B! I! Agent” (de som har sett filmen forstår hvorfor utropstegnene er der). For de som ikke er kjent med filmen, følger nå en videre forklaring av hva The Fast and the Furious faktisk handler om. 

Vi følger Brian O’Connor (Paul Walker) undercover i et gateracing miljø. Han forsøker å finne ut hvem som er ansvarlig for en serie med trailertyverier.  Brian blir kjent med Dom Torretto (Vin Diesel), en sentral bauta innen racing miljøet. Han blir tatt inn i familien, deltar i flere gaterace, og blir stadig mer kjent med de kriminelle understrømningene i miljøet. 

Filmen er utvilsomt et produkt av tiden den kom ut. Actionscenene er akkompagnert av tidlig 2000-talls technomusikk, de visuelle CGI effektene ser litt ut som gamle cutscreen scener fra et PS2 spill, og alt har en aura av svett seksualitet. Hvorvidt disse tingene er svakheter eller styrker får jo den enkelte bestemme, men det hjelper definitivt med å tidsfeste filmen. Mye av det ligger også i regien til Rob Cohen. Cohen er flink til å lage filmer som oppfyller kravene til å være kompetente actionfilmer uten helt å dytte grensene altfor langt. 

Tidsånden til tross så er filmen gjennomgående underholdende. Manuset fra Gary Scott Thompson, Erik Bergquist og David Ayer balanserer actionsekvensene og karakterene på en god måte. Av alle filmene i Fast & Furious serien er nok dette filmen som gir best innblikk i karakterene. Vi blir godt kjent med Brian O’Connor, Dom, søsteren Mia (Jordana Brewster) og resten av gjengen. Vi forstår motivasjonen til det meste karakterene finner på, og handlingen i filmen gir for det meste mening. Igjen, gitt hvor serien bærer etter dette så er det en ganske stor bragd. 

Med det sagt så har filmen en del svakheter. Skuespillet bærer litt preg av en såpeopera. Det er litt overdrevne reaksjoner, litt følelser som kanskje ikke helt var innenfor skuespillerens  repertoar, og noen replikker som hever noen øyenbryn grunnet mengden cheese som drypper fra ordene som blir sagt. Filmen har også en av de mest skamløse produkt reklamene noensinne proklamert av en filmkarakter. Sagt i det Dom gir Brian en øl får vi følgende mantra: “You can have any beer you want, as long as it’s a Corona.” Subtle. 

Når det kommer til action så er filmen nokså jordnær. Der nyere filmer i serien hopper over ubåter som eksploderer igjennom isen eller drar en safe gjennom en storby, så er denne filmens store stunt at en bil kjører under en trailer, at flere biler kjører veldig fort rett frem, og at en stuntman hopper fra en rask bil til en trailer før han senere hopper tilbake igjen. Det er underholdende for all del, men å si at det blir beskjedent sammenlignet med det som kommer senere er vel tidenes underdrivelse. 

Så hva kan man egentlig si om The Fast and the Furious? Det er en underholdende film som sine feil til tross gir godt utbytte for tiden man investerer. Det er slettes ikke den beste filmen i serien, men det er nok på ingen måte den verste heller. Det vi får er en god actionfilm fra tidlig 2000-tallet med alle de sjarmerende karaktertrekkene det fører med seg. Så kan man jo ha i tankene når man ser den nyeste filmen neste år, hvor man kanskje har en bil som stuper ned Marianergropen eller hva enn de har funnet på, at det hele startet med gateracing og trailertyveri. 

Reklame: Sjekk ut Film og Serieuniverset (facebook)

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy