Hjem FilmFilmanmeldelser The Princess (2022) – En kjedelig historie som blir reddet av fantastiske kampscener

The Princess (2022) – En kjedelig historie som blir reddet av fantastiske kampscener

av Ole-Kristian Solberg

Det er mange filmer som tar seg selv altfor alvorlig. Filmer som forsøker å selge seerne et litt tullete konsept med en alvorlig minne. Så har man filmer som ikke tar seg alvorlig nok. Filmer hvor konseptet drukner i satiriske kommentarer. Til slutt har man filmer som klarer å balansere et litt tullete konsept med akkurat passe mengder alvor. Spørsmålet blir: hvilken av disse kategoriene tilhører The Princess?

The Princess er et action eventyr som ble sluppet direkte på Disney+ tidligere i juli. Filmen handler om en prinsesse (Joey King) som blir fengslet etter at hun nekter å gifte seg med en rivaliserende konge ved navn Julius (Dominic Cooper). Hun bryter seg løs fra fangenskapet og begynner en blodig kamp for å frigjøre familien sin og kongeriket sitt fra Julius sitt jerngrep. 

Inne mellom hesblesende, blodige action sekvenser får vi tilbakeblikk som forklarer mer rundt konflikten i filmen, samt hvor prinsessen lærte å slåss. Vi får et bedre innblikk i henne som karakter og hva som motiverer henne. Dette er nok filmens forsøk på å forklare hvordan ei jente på 160cm kan drepe bevæpnede menn på nærmere 2 meter. I hovedsak så lykkes filmen på denne fronten. 

Selv om noen av scenene blir litt vel overdrevne så kjøper man Joey King som en kjempende prinsesse, villig til å slakte sin vei til frihet. Det hjelper også at kampscenene og actionsekvensene er satt sammen på en fantastisk måte. Regissør Le-Van Kiet låner libertalt fra cinematografien og kampkoreografien til filmer som Zack Snyders 300 (2006) og Tarsem Singhs Immortals (2011). 

Kameraet beveger seg raskt gjennom rommene for å gi oss et godt overblikk over kampen. Bruken av slow motion for å forsterke inntrykket av blod som spruter eller et sverd som akkurat bommer er perfekt kalibrert. Det er ikke for mye, og heller ikke for lite. Kampscenene føles levende og realistiske. Dette forsterkes spesielt av en restriktiv redigeringsstil som ikke dreper momentet i scenen med hundrevis av kutt. 

Det er disse action sekvensene som er høydepunktene i The Princess. De er artige, blodige, og kreative. Det er akkurat det en film som det her trenger. I disse sekvensene er det tydelig at filmen ikke tar seg selv altfor seriøst. Man har det gøy med konseptet og det syns på skjermen. Prinsessen beveger seg rundt om i tårnet på samme måte som en karakter i et videospill. Det gir ikke alltid mening det som skjer, men det er ofte underholdende. 

Handlingen utenfor disse sekvensene er derimot en annen sak. Når filmen forsøker å gi oss mer bakgrunn for hva som skjer kan det ofte bli kjedelig. Tankene begynner å sveve, og vi venter tålmodig på neste actionscene. Historien blir litt for overdreven, og moralen føles ikke helt fortjent. Filmens avsluttende budskap forsøker å selge en slags middelaldersk versjon av feminisme uten at man får noe ut av det. 

The Princess mangler også en interessant skurk. Dominic Cooper gjør en akseptabel jobb som Julius, men karakteren får lite å gjøre. Motivasjonen blir litt uklar, og det er lett å glemme at dette er filmens antagonist. Ved siden av Cooper har filmen en sekundær antagonist i Olga Kurylenkos morderiske Moira. Hun er betydelig mer engasjerende som skurk fordi hun fremstår mer mystisk og uforklarlig. De som har sett noen actionfilmer forstår derimot raskt hvilken rolle hun utspiller i manuset fra Ben Lustig og Jake Thornton. Det gjør det litt mindre interessant å se henne duellere mot forskjellige karakterer i filmen fordi man vet hvordan det ender til slutt. Hadde man brukt henne på en mer kreativ måte kunne man fått mer ut av Moira som skurk. 

Dommen

The Princess er en artig actionfilm med fantastiske kampscener. Den byr seerne på mye moro selv om ikke alt i filmen gir like mye mening. Historien kan bli litt kjedelig, men man venter sjeldent lenge på mer blodig action. Dette vil neppe være den beste eller mest originale filmen du ser i år, men hvis man klarer å glemme logikk og fysikk noen timer, så har du garantert underholdning i vente.

Karakter: 4 av 6

Tilgjengelig på: Disney+

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy