Hjem BøkerBokanmeldelser Trelegemeproblemet – En truende kosmisk visjon

Trelegemeproblemet – En truende kosmisk visjon

av A.R. Yngve

Det som overrasket meg da jeg begynte å lese denne kinesiske science fiction-romanen, var dens relativt ærlige beskrivelse av grusomheter under Kinas politiske uro på 1960- og 70-tallet – den så kalte «Kulturrevolusjonen». Jeg hadde antatt at slike bøker ville bli utsatt for Kinas strenge statlige sensur.

Det var fristende å tolke Trelegemeproblemet som kritikk av kommunistregimet ”forkledd” til science fiction … men etter hvert som jeg leste videre, ble det åpenbart at forfatteren har et mye større tema. Romanen bærer et svært alvorlig budskap om søken etter utenomjordisk liv.

Handlingen har tre sammenvevde tråder: det tragiske livet til vitenskapskvinnen Ye Wenjie, jakten på å avdekke en massiv konspirasjon mot vitenskapen selv, og historien til en utenomjordisk sivilisasjon som har Ye Wenjie har kontaktet.

Det er mye jeg virkelig liker med denne boken. Den er stort sett godt skrevet; det er ikke noe unødvendig tekst; fortellingen vet hva den vil si og kommer med et klart, begrunnet argument. Dette er ”cerebral” science fiction av høy klasse.

Det er forfriskende å lese SF som kommer fra et kinesisk perspektiv! Cixin Liu blåser nytt liv i et veldig gammelt tema – «den første kontakt» med romvesener. Denne boken har to oppfølgere, ennå ikke oversatt til norsk: The Dark Forest og Death’s End. Trelegemeproblemet er utgitt på Kagge.

Romanen inneholder flere originale idéer og fantastiske, minneverdige scener. Kontakten med romvesen får mer illevarslende følger, og det bygges opp en rent marerittaktig spenning. Leseren får følelsen at hele menneskehetens fremtid står på spill.

Den eneste svake delen var skildringen av utenomjordiske vesener – jeg synes de oppførte seg litt vel mye som jordboere for å overbevise som «aliens».

Dommen:

Holder budskapet til Trelegemeproblemet? Du bør lese denne nervepirrende romanen og skape din egen mening. Anbefales på det sterkeste.

Karakter: 6 av 6

Følg Kulturblekka på Facebook og Instagram

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy