Hjem MusikkKonserter Van der Graaf Generator @ Cosmopolite Scene Oslo 2021

Van der Graaf Generator @ Cosmopolite Scene Oslo 2021

av Øyvind Sundstrøm

Tekst og bilder: Øyvind Sundstrøm

Det legendariske progrock-bandet Van der Graaf Generator ble dannet i Manchester i 1967, og har vært et navn blant tilhengere av eksperimentell og progressiv rock siden tidlig på 1970-tallet. De gav ut en rekke klassiske album i perioden 1969 til 1977 før bandet ble lagt ned i 1978. I 2005 gjennomførte bandet en gjenforening med den klassiske besetningen. Etter turneen i 2005 sluttet saksofonist David Jackson, og bandet har fortsatt å gi ut album og turnert som trio, bestående av Peter Hammill (vokal, gitar, keyboard), Guy Evans (trommer) og Hugh Banton (orgel). Selv om mangel på saksofon er et tap for bandets særegne musikalske uttrykk, er det de tre ovenfornevnte som er grunnfjellet i bandets sound. Mer bruk av gitar fyller dessuten ut lydbildet på en god måte. Denne konstellasjonen av bandet har turnert og gitt ut flere gode album siden 2008. Men i Norge har ikke bandet vært siden 1977, da de spilte på Chateau Neuf i Oslo før utgivelsen av plata The Quiet Zone/The Pleasure Dome (1977). En kan med andre ord ikke omtale VdGG som Norgesvenner.

Konserten på et nesten utsolgt Cosmopolite i Oslo skulle opprinnelig ha funnet sted for ett år siden, men ble utsatt pga. covid-epidemien. Setlista denne kvelden bestod av en god blanding av klassiske Van der Graaf-låter fra 70-tallet og et knippe nye låter. De åpnet settet friskt med “Interference Patterns” og “Over the Hill” fra den første trioplata Trisector (2008), før de framførte “Nutter Allert” fra gjenforenings-albumet Present (2005). Etter denne sterke åpningen kom “La Rossa” fra albumet Still Life (1976), og publikum var i ekstase. Vi fikk servert hele tre låter fra dette klassiske albumet denne kvelden. Andre høydepunkter var “Man-Erg” fra bandets kanskje beste og mest kjente album Pawn Hearts (1971) og “Scorched Earth” fra Godbluff (1975). Publikum koste seg, og det var god stemning hele kvelden igjennom. Spesielt de eldre låtene fikk veldig god respons fra publikum. Musikalskt sett var dette en fantastisk konsert, og en skal heller ikke klage på framføringa. Vokalist Peter Hammill synger dessuten like godt i 2021 som han gjorde i 1971 og har god kontakt med publikum. Van der Graaf anno 2021 framstår som et veldig dynamisk og solid band som åpenbart kjenner hverandre veldig godt.
Live byr VdGG på et musikalskt intenst uttrykk som krever mye av publikum. Bandet spiller en kompleks og karakteristisk blanding av symfonisk rock og jazz. Det dominerende orgelet gir assosiasjoner til klassisk og kirkemusikk. Bandet låter melodisk, dissonant, dramatisk, tungt og lett. VdGG er ikke like intellektuelle som King Crimson og er mer harmonisk lekne og brechtianske enn Genesis. De blander det lyse med det mørke og tonalitet med atonalitet på en brilliant og særegen måte. Det overrasker ikke undertegnede at alt fra prog-, og metal- til punk-fans har trykket VdGG til sitt bryst. Alle dukket de opp på Cosmopolite denne fredagskvelden og gav VdGG den responsen de fortjente. Dette var en fantastisk konsert med et legendarisk band, som jeg håper kan besøke oss i Norge litt oftere i framtida.

Les mer om: Van der Graaf Generator | Cosmopolite Scene

Setliste:

Setliste:
Interference Patterns
Over the Hill
Nutter Alert
La Rossa
Lifetime
Alfa Berlina
Childlike Faith in Childhood’s End
Scorched Earth
Room 1210
Man-Erg
Still Life (ekstranummer)

Legg igjen en kommentar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy