Hjem FilmFilmanmeldelser Wrong Turn (2021) – Man kommer langt med en god ide

Wrong Turn (2021) – Man kommer langt med en god ide

av Ole-Kristian Solberg

Wrong Turn-serien er et fascinerende kapittel i skrekkhistorien. Den begynte sin reise i 2003 med Wrong Turn. En kapabel, blodig reise ut i skogen med kreative dødsscener, kannibaler, og mye mer. Den var aldri noe revolusjonerende pust inn i skrekksjangeren, men god nok til å underholde seerne i noen timer. 

wrong turn 2021

Etter dette fortsatte serien på Direct to DVD markedet med hele fem oppfølgere av varierende kvalitet. Best av de fem var nok Wrong Turn 2: Dead End fra 2007. Dårligst av alle var nok Wrong Turn 3: Left for Dead (2009). Etter dette endret konseptet seg noe. Nå ble det mer fokus på kannibal familien vi var blitt kjent med gjennom de første filmene. Fortsatt var det noen stakkarer som forvillet seg ned feil retning og fikk et brutalt møte med verden som ventet der ute. Med filmene Wrong Turn 4: Bloody Beginnings (2011), Wrong Turn 5: Bloodlines (2012), og Wrong Turn 6: Last Resort fikk Wrong Turn serien et dypere univers. Produksjonskvaliteten sank, men kreativitet var der til tider. Det er nok filmer som gir en viss verdi til en spesifikk type fan av skrekkfilmer. 

Så kom tiden som alltid kommer for skrekkfilmer: nyinnspillingen. Rebooten. Remaken. Kall det hva du vil. Det var på tide å gjenopplive en gammel kjenning. Det kom i form av Wrong Turn fra 2021. Dette var den første filmen siden originalen som slapp Direct to DVD dommen. Her fikk filmserien en mulighet til å stake ut en ny kurs. En mulighet til å ta sin del av det populære skrekkmarkedet, dominert av Blumhouse sine mange utgivelser hvert år. 

Resultatet er litt blandet, men samtidig litt uforventet. I filmen blir vi kjent med Scott Shaw. Shaw, spilt av Matthew Modine (kjent fra Full Metal Jacket), er på jakt etter datteren sin som ble borte for flere uker siden mens hun var på tur med vennene sine. Vi blir deretter tatt noen uker tilbake i tid slik at vi får se hva som skjedde med datteren Jennifer (Charlotte Vega) og de andre vennene. 

Før de drar ut på en spasertur i skogen får vennegjengen streng beskjed om å holde seg på stien, men i jakten på en gammel historisk ruin etter borgerkrigen bærer ferden ut i det ukjente. Gjengen har nå tatt en “wrong turn”. Herfra og ut venter død og fordervelse for alle som er uheldige nok til å slå følge. Dødsscenene er kreative, til tider groteske, men veldig forutsigbare. 

Mens gjengen går ned for telling får vi filmens smarteste trekk. Manuset for anledningen er skrevet av Alan B. McElroy, som også skrev manuset til den originale Wrong Turn fra 2003. Med tvisten som blir presentert så reddes filmen fra å være en generisk remake eller reboot av en bedre film, til å bli en film med en egen identitet. Det er selvfølgelig ikke mulig å omtale nøyaktig hva tvisten handler om, men det holder å si at det gir filmen et friskt pust som gir handlingen nytt liv. 

wrong turn 2021

Det er ikke alt i Wrong Turn som er bra. Mye av produksjonskvaliteten bærer litt preg av B-film på høyere budsjett. Skuespillet er litt sånn midt på treet, mens både manuset og regien har litt gode og onde dager. Det dårligste, som det må være lov å påpeke gitt dens viktighet innenfor skrekksjangeren, er musikken. 

Musikk og skrekk går sammen som hånd i hanske. Helt siden dusjscenen i Psycho (og lenge før det også) har musikk spilt en essensiell rolle i skrekk. Det kan bygge spenning. Det kan understreke alvoret. Bortfall av musikk og andre lyder forteller deg at nå kommer det en jumpscare rett rundt hjørnet. Det krever finesse å bruke musikken til sitt fulle. Det må man vel si at Wrong Turn (2021) ikke gjør. Musikken kan være så overbærende til tider at det fjerner en del av spenningen. Istedenfor å forsterke, så frarøver den filmen noe av momentet den bygger. 

Som mye annet i verden er det derimot et unntak, og det er sluttscenen. Her får vi en sjelransakende versjon av This Land is Your Land sunget av Ruby Modine som på perfekt vis forsterker effekten av det vi ser på skjermen. Hadde filmen holdt seg til den kvaliteten når det kom til bruk av musikk hadde filmen som helhet gått opp noen hakk. 

Alt i alt kan man si mye om Wrong Turn (2021). På sitt beste er det en underholdende, kreativ film som klarer å balansere forventningene man har til filmserien med behovet for å lage sin egen identitet. På sitt verste er det en generisk lavproduksjonsfilm uten finesse eller forståelse for sjangeren den tilhører. Disse sidene av filmen balanseres ca 60/40, så man får som regel en god film som holder på oppmerksomheten, samtidig som de dårligere sidene kan frustrere og irritere selv den mest ihugga skrekktilhenger. 

Karakter: 3 av 6
Sett på: Viaplay

Reklame: Sjekk ut Film og Serieuniverset (facebook)

Kulturblekka uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Aksepter Les mer

Privacy & Cookies Policy